Cari duit melalui Internet

Salam kepada semua pembaca setia dan yang tak setia..ehehe.

Sebelum ni saya dah cuba macam-macam untuk cari side income melalui Internet nih. Saya pernah jual barang fizikal, jual produk digital, blogging adsense, buat pengiklanan... tapi tak semuanya untung, malahan banyak yang tak balik modal pun. Mungkin saya tak pandai berniaga dalam internet? 

Lama-lama naik rimas juga. Asyik tak berjaya je. Saya pernah putus asa, tinggal terus niat cari duit melalui Internet ni hampir 2 tahun. Dah serik.

Tapi, nak dijadikan cerita, dua-tiga minggu lepas, saya terserempak dengan satu blog yang promote panduan mencari kerja dalam Internet iaitu Jobdirumah. Sebenarnya saya agak tertarik tapi sebab kat blog tu dia cakap kena bayar RM50 untuk join, saya matikan saja niat nak join tu. Malas lah nak bayar-bayar ni... nanti hilang lagi duit modal.

 Nak dijadikan cerita lagi, saya dah dapat satu bayaran dari iklan! Uihh...rezeki yang tak disangka-sangka. Apa lagi, saya terus join JobDirumah.

Rupa-rupanya Jobdirumah ni macam agenlah bagi syarikat yang offer bekerja dari rumah. Ia juga ada affliate program. Bagus, saya nak cuba juga program affiliate yang ni.

Jadi, dengan wang RM50 ni, saya akan laburkan untuk bayar yuran JobdiRumah. Moga-moga modal saya ni akan dapat balik lah. Risau juga saya takut-takut benda ni scam. Tapi takpelah, kita cuba dulu. Kalau nak kira risiko, makan nasi pun boleh tercekik, betul tak?

Nanti saya update kalau ada apa-apa perubahan lepas ni. Nak kena bid kerja dulu ni. Kepada sifu-sifu Internet yang dah join Jobdirumah, minta kongsilah kaedah terbaik untuk dapatkan kerja mahal di Jobdirumah ni. Kalau ada mana-mana pembaca nak tanya apa-apa ,boleh tanya di ruangan komen tu.

Wish me luck! Terima kasih.

Tutorial GIMP : Membuang latar belakang dalam gambar

Salam kepada semua pembaca. Hari ni tak tau nak buat apa, nak tulis blog pon tak ada idea. Sehari dua ni asyik 'kobek' template blogger je. Maklumlah 2013 dah dekat, kenalah tukar template kasi sedap sikit mata memandang. Template hari tu pun okay, malahan berjaya menaikkan PR Google dan Alexa saya. Tapi saya dah bosan dengan kaler biru pucat tu. Nampak macam tak menarik je.

Apa-apa pun, saya memang jenis mudah bosan pun.

Baik, balik pada cerita asal kita hari ni. Saya nak belajar GIMP, perisian percuma yang seakan-akan Photoshop. Buat masa ni belajar kemahiran yang asas dulu - Buang latar belakang gambar.

Saya pun bukannya pandai sangat, tapi pernah juga saya lihat kawan saya yang power Photoshop gunakan Paths Tool untuk potong gambar yang kita nak asingkan dari latar belakangnya. Nak minta kawan tolong, kawan takde tapi Pakcik Google adalah masa ni. Akhirnya saya pilih satu tutorial dari Youtube.

Apa pun, antara alat atau tools dalam GIMP yang katanya kena belajar guna untuk tujuan ini adalah :-

1. Paths Tool
Untuk trace dan tanda sempadan gambar yang akan diasingkan.

2. Zoom Tool
Untuk mudahkan kerja-kerja tracing tadi.

3. Merge Down
Untuk kekalkan layer dengan perubahan latar belakang baru.

4. From Path
Untuk tetapkan pilihan tracing.

5. Invert
Untuk tukarkan atau balikkan warna asal latar belakang.

6. Select Border
Pilih sempadan gambar.

7. Blur-Gaussian blur
Nak kaburkan latar belakang baru (rata).

8. Open as layer
Buka sebagai layer untuk gabung gambar ngan latar belakang baru.

9. Blur-Motion blur
Untuk kaburkan gambar latar belakang tapi jenis motion (gerakan).

Sebenarnya, ada banyak cara untuk buat operasi ganti latar belakang ni. Mana-mana satu pon boleh asalkan hasilnya cantik, betul tak?

Cakap banyak pun tak guna, tengok je lah tutorial kat Youtube ni sampai habis:




Cara nak root dan flash SGS2 guna Heimdall dan Ubuntu

Gambar Home Screen Saya 
Semalam Samsung Galaxy S2 saya 'hang' akibat kegagalan proses upgrade dari Gingerbread ke OS Jelly Bean yang baru. Bila saya restart, hanya logo Samsung S2 dipaparkan dan saya tidak dapat masuk ke OS. Memandangkan warranty setahun saya dah tamat, saya mengambil keputusan untuk root dan install ROM yang lain selain stock ROM Jelly Bean.

Setelah membuat beberapa research bertemankan Pakcik Google, akhirnya saya dapati satu aplikasi yang bernama Heimdall menarik hati saya. Yang paling menarik Heimdall ni boleh run secara native dalam Ubuntu saya untuk root atau flash custom ROM. 

Ok, cukuplah tu untuk pengenalan. Mari kita mulakan.

*** AMARAN RISIKO : 

  1. Warranti SGS2 boleh dibatalkan kalau Samsung tau anda ROOT SGS2 anda. 
  2. Kalau tak jadi proses ni mungkin boleh rosakkan SGS2.
  3. Data dan gambar-gambar serta segala yg ada dalam SGS2 anda akan hilang, FACTORY SETTING.

Jadi baca elok-elok dan esok-esok jangan nak salahkan saya. Saya tak boleh dipertanggungjawabkan. Segala apa panduan yang saya tulis ni hanya untuk belajar suka-suka je. Saya dah beri amaran nih. ***

1. Benda yang wajib ada :-
  • a. Terminal Ubuntu
    • Kalau guna windows, sila tunggu tutorial saya seterusnya..heheh
  • b. Aplikasi Heimdall
    • Heimdall sekarang ada versi terbaru 1.3.2 tapi JANGAN pakai ni, banyak masalah. 
    • Pakai versi 1.3.1. 
    • Download dan install satu fail je, okay. (Kalau pakai Ubuntu 64 bit, pilih yg kat bawah nun). Tak tau nak install? Alahai... double klik je la lepas download.
    • Release: Heimdall 1.3.1 – Command Line (Binary)
      Platforms: Debian Linux (i386 / x86)
      Release: Heimdall 1.3.1 – Command Line (Binary)
      Platforms: Debian Linux (AMD64 / Intel 64)
  • c. Kabel data / charger USB SGS2
  • d. Fail kernel untuk root SGS2. Download dan extract kat folder Downloads dlm Ubuntu tu.
2. Benda yang wajib buat :-

  • a. Baca elok-elok, buat satu-satu :
    • Kat SGS2; Tekan serentak dan jangan lepas butang VOLUME DOWN, HOME dan POWER untuk 8-10 saat sampai keluar satu skrin maklumat. Kalau tak jadi cuba sekali lagi sampai jadi. Kalau skrin maklumat tu dah keluar, bolehlah lepaskan butang-butang tu. 
    • Tekan butang VOLUME  UP pulak. Nanti ada keluar perkataan "Downloading Mode".
    • Pastu sambungkan SGS2 kepada komputer
    • Kat Ubuntu; Bukak Terminal dan taip :
      • sudo heimdall detect
    • Kalau dia keluar macam kat bawah ni, boleh teruskan:
        • Device Detected
    • Masuk folder Downloads, taip:
      • cd Downloads
    • Okay, sekarang kita nak root Android dah nih. Taip elok-elok:
      • sudo heimdall flash --kernel zImage
    • Tunggu sampai dia siap flash 100%. Kat SGS2 tu patutnya ada keluar bar warna biru. Kalau dia dah siap dia akan restart SGS2.
3. Benda yang wajib kena check :-

  • a. Keluar segitiga amaran bila restart SGS2.
  • b. Cuba tekan VOLUME UP, HOME dan POWER serentak, keluar tak menu Recovery? Haaa.. menu ni lah yang kita boleh pakai untuk flash ROM yang lagi power-power. 
Gambar Lock Screen SGS2 saya sekarang
Kalau tak boleh masuk dah SGS2, KEMBALI ke ROM ASAL atau cuba flash ROM lain:- 

  • a. Kalau tak jadi cuba download stock rom untuk Malaysia nih. (Daftar dulu jadi user dia baru leh download).
    • Malaysia 2011 September 2.3.3 I9100DXKI2 ## I9100OLCKH1 Download



  • b. Extract dalam folder Downloads. Kalau dia wat folder baru dan dlm tu ada fail jenis .tar, extract lagi sampai keluar 8 fail-fail macam kat bawah ni :-
    • boot.bin
    • cache.img
    • factoryfs.img
    • hidden.img
    • modem.bin
    • param.lfs.
    • Sbl.bin
    • zImage
  • c. Tekan VOLUME DOWN, HOME, POWER serentak dan masuk ke dalam Download Mode.
  • d. Buka terminal semula dan masuk ke folder fail-fail tu, taip:-
      • cd I9100DXKI2_I9100OLCKH1_XME/
      • cd I9100DXKI2_I9100OLCKH1_I9100DXKI1_HOME/
  • e. Pastu taip arahan ni untuk flash ROM SGS2 versi Gingerbread Original untuk Malaysia:-
      • sudo heimdall flash --factoryfs factoryfs.img --primary-boot boot.bin --secondary-boot Sbl.bin --param param.lfs --kernel zImage --modem modem.bin --kernel zImage --hidden hidden.img 
    • Kalau dah siap 100 % dan SGS2 dah restart elok macam biasa, boleh lah download dulu ROM yang power-power dalam internal SDCARD. Contohnya Rainbox ROM Jelly Bean ni.
    • Siap download ROM flash root balik macam langkah 2 atas nun tadi.
FLASH RAINBOX ROM (Jelly Bean)
ROM Rainbox 7 dalam SGS2 saya;
berjaya diflash
menggunakan HEIMDALL dan Ubuntu

  • a. Tekan VOL UP, HOME, POWER untuk ke menu recovery. 
  • b. Pilih menu Advanced dan Pilih Wipe Dalvik Cache (vol-up,vol-down untuk pilih, butang power utk sah pilihan)
  • c. Pilih menu Install zip dan Choose from Internal sdcard
  • d. Pilih Rainbox Rom V7.zip
  • e. Pilih Yes -Install Rainbox....
  • f. Biarkan proses install / flash ni siap. Kalau dah siap nanti dia restart sendiri.
  • g. Tunggu restart kali pertama kadang-kadang dalam 3-4 minit. Kalau lama sangat, flash anda tak jadi la tu... cuba semula.
Okay, selamat berjaya. Kalau ada apa-apa feedback, saya sedia mendengar.


Semak Keputusan UPSR 2012 Melalui SMS

Untuk adik-adik atau ibubapa yang mahu menyemak keputusan UPSR melalui SMS sila lihat gambar di bawah. hehehe...


19 November ini, jika tak sempat untuk ke sekolah, boleh semak melalui SMS je.

Caranya, Taip 

UPSR [noangkagiliran]

dan hantar ke

15888

Tapi jangan pula lupa untuk mengambil slip keputusan di sekolah walau pun dah tau keputusannya. Dan jangan lupa ambil SIJIL KELUAR / BEHENTI SEKOLAH. Penting tu.

Esok-esok nak minta kerja nak juga slip dan sijil berhenti tu.

Yahoo! Bola punya pasal, Kelantan cuti lagi 21 Oktober


Pengerusi JK Pembangunan Insan, Belia, Sukan & NGO Negeri, Datuk Abdul Fattah Mahmood
Pengerusi JK Pembangunan Insan,
Belia, Sukan & NGO Negeri,
Datuk Abdul Fattah Mahmood
Seperti biasa Demam Piala Malaysia melanda lagi peminat tegar RED WARRIOR! Perlawanan akhir Piala Malaysia pada 20 Oktober 2012 ini akan mempamerkan kegagahan pasukan negeri Che Siti Wan Kembang ini menghadapi serangan meriam dan mortar dari Pasukan Angkatan Tentera malaysia (ATM) dalam Stadium Shah Alam nanti.

Demi menyokong arena sukan tempatan, Kerajaan Negeri Kelantan mengisytiharkan 21 Oktober ini sebagai cuti peristiwa. Datuk Abdul Fattah Mahmood telah mengumumkan perkara itu pada sidang media di Kediaman Rasmi Menteri Besar, JKR 10 di sini, petang tadi.

Pengumuman tersebut juga dihantar kepada Laman Facebook Menteri Besar Kelantan, Dato' bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat. Cuti peristiwa ini diberi dengan harapan orang ramai yang ingin ke Shah Alam menyaksikan perlawanan akhir ini dapat berada dalam keadaan selesa pergi dan balik dan sentiasa mematuhi aturan jalanraya agar tidak berlaku sebarang perkara yang tidak diingini.

Pengumuman cuti 20 Oktober dalam Facebook Menteri Besar Kelantan
Kenyataan dan pengumuman oleh Dato' Bentara Setia, Nik Aziz B. Nik Mat,
Menteri Besar Kelantan dalam laman Facebooknya tengahari tadi.

Apa pun, yang penting, ini adalah cuti kali kedua sempena BOLA dalam tahun ini selepas Kelantan berjaya memasuki akhir Piala FA yang bertemu dengan Sime Darby pada 20 Mei lalu.

Fokus Bajet 2013

Sekiranya anda terlepas untuk menyaksikan pembentangan Bajet 2013 di kaca TV tadi, berikut adalah ringkasan tentang apa yang ada dalam Bajet 2013 tadi. Anda boleh baca teks ucapan sebenar YAB Perdana menteri di laman web ini :

Baca Blog Bajet Negara Malaysia


Secara amnya, Bajet 2013 digubal dengan fokus untuk:  
  1. meningkatkan taraf hidup rakyat di seluruh negara, 
  2. memastikan pertumbuhan ekonomi mapan, 
  3. perbelanjaan berhemah dan mengurangkan defisit fiskal negara 

Matlamat keseluruhan :
  1. mengutamakan kesejahteraan rakyat 
  2. memastikan rakyat mendapat perkhidmatan terbaik 
  3. memastikan rakyat mendapat manfaat maksimum hasil daripada pelaksanaan program dan projek pembangunan. 
PM bentang bajet
Perdana Menteri membentang Bajet 2013 petang tadi

Tema : “MEMAKMUR NEGARA, MENSEJAHTERA RAKYAT : SEBUAH JANJI DITEPATI"

Terdapat 5 fokus utama dalam bajet kali ini, iaitu :

1. FOKUS PERTAMA: MERANGSANG AKTIVITI PELABURAN
  • Menggalak Pelaburan Domestik
  • Mempergiat Perusahaan Kecil dan Sederhana
  • Malaysia Sebagai Hab Minyak dan Gas
  • Merancak Sektor 
  • Pelancongan
  • Meningkat Aktiviti Pertanian
  • Kelestarian Jaminan Bekalan Makanan
  • Membela Nasib Petani dan Nelayan
  • Mencergaskan Pasaran Modal dan Kewangan
  • Menggalakkan Amanah Perniagaan
  • Wakaf Korporat
  • Pembangunan Usahawan Bumiputera

2. FOKUS KEDUA: MEMPERKASA PENDIDIKAN DAN LATIHAN
  • Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025
  • Memperkukuh Pendidikan Awal Kanak-Kanak
  • Latihan dan Kemahiran

Baca Blog Bajet Negara Malaysia


3. FOKUS KETIGA: MEMBUDAYA INOVASI, MENINGKAT PRODUKTIVITI
  • Harta Intelek (IP) Sebagai Cagaran
  • Penyelidikan dan Pembangunan
  • Mempergiat Pelaburan Modal Teroka oleh Pelabur Individu
  • Menyemarak Inovasi Inklusif
  • Pembangunan Teknologi Hijau

4. FOKUS KEEMPAT: KONSOLIDASI FISKAL DAN MEMPERCEKAP PENYAMPAIAN PERKHIDMATAN AWAM
  • Penambahbaikan Skim Perkhidmatan Angkatan Tentera Malaysia

5. FOKUS KELIMA: MENSEJAHTERAKAN RAKYAT
  • Mewujud Kejiranan yang Selamat dan Harmoni
  • Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia
  • Memacu Transformasi Komuniti
  • Program Transformasi Luar Bandar
  • Pembangunan Luar Bandar dan Masyarakat Orang Asli
  • Kesihatan Asas Kesejahteraan
  • Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat
  • Belia dan Sukan
  • Mengiktiraf Karyawan dan Seniman
  • Memperluas Jaringan Pengangkutan Awam Bandar
  • Perumahan untuk Rakyat
  • Kajian Semula Cukai Keuntungan Hartanah
  • Galakan Cukai untuk Memulih Projek Perumahan Terbengkalai
  • Bantuan dan Insentif Rakyat
  • Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)
  • Penyeragaman Harga
  • Mempermudah Ibadah Haji
  • Kajian Semula Cukai Pendapatan Individu dan Koperasi
  • Meringankan Beban Pengusaha Bas Sekolah
  • Mengurangkan Kos Pembelajaran Pelajar
  • Program Jalur Lebar untuk Rakyat Termiskin di Bandar
  • Menggalakkan Aktiviti Tanggungjawab Sosial Korporat

Baca Blog Bajet Negara Malaysia



Bajet 2013, Aku kata dah!

bajet 2013 28 sep
Bajet 2013 - 28 September 2012
Beberapa hari lepas saya sudah menulis mengenai Bajet 2013, khabarnya... jadi selepas pembentangan Bajet 2013 baru sahaja sekejap tadi, mari kita lihat jika benar khabar-khabar angin yang bertiup di media Internet sebelum Bajet 2013 itu tadi.

Yang pertama,

Khabar angin yang kencang setara dengan Ribut Tropika yang sedang melanda sekarang adalah mengenai BONUS PENJAWAT AWAM dan juga 5 lagi tuntutan yang dituntut oleh CUEPACS yang di'khabar-angin'kan mungkin tidak akan kesampaian. Tapi seperti biasa, isu bonus 2 bulan adalah satu berita yang amat ditunggu-tunggu oleh semua penjawat awam disamping tuntutan kajian semula Elaun Tetap Perumahan (ITP).

Keputusannya,

  1. Penjawat awam akan dapat 1 setengah bulan gaji dengan bayaran sebanyak 2 kali dengan 1 bulan gaji telah pun diberikan sebelum Aidilfitri tahun ini. 
  2. ITP tidak dicadangkan untuk dinaikkan.
  3. kerajaan akan menyediakan lebih banyak lagi perumahan mampu milik di kawasan bandar.
  4. Isu-isu tuntutan CUEPACS yang lain tidak disebut.
Apapun, anda boleh baca semula  Bajet 2013, khabarnya... untuk rujukan semula.
MOF
Bujet 2013 - Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat : Sebuah Janji Ditepati

Ada juga yang mengatakan bajet 2013 ini adalah bajet Pilihan Raya Umum ke 13 kerana bujet 2013 ini dikatakan bersekali dengan Bantuan BR1M gelombang yang kedua. Bagi saya, jika benar sekali pun dakwaan ini, yang akan mendapat durian runtuh adalah RAKYAT MALAYSIA JUA.
Keputusannya, semua rakyat Malaysia yang berpendapatan isi rumah RM3000 ke bawah akan mendapat BR1M sebanyak RM500 pada tahun depan.
Rakyat yang sudah mengisi borang pada tahun ini tidak perlu mengisi borang sekali lagi.
BR1M tahun depan juga diperluaskan kepada rakyat Malaysia yang masih bujang berumur 21 tahun ke atas dengan pendapatan kurang RM2000 ke bawah dengan nilai RM250. 

 Ada juga khabar angin yang mengatakan bajet kali ini akan memberikan kelebihan kepada kumpulan anggota keselamatan, PDRM khasnya. Kelebihan yang sebagaimana? Jika bajet 2012 memberikan keutamaan kepada pasukan ATM dengan kenaikan gaji dan elaun, adakah PDRM akan mendapat durian runtuh sebegitu juga?

  1. Akhirnya, khabar angin ini juga benar, cuma yang mendapat durian runtuh adalah ATM dengan elaun khas sebanyak RM200.
  2. Anggota yang telah bersara yang tidak mendapat pencen juga ada habuan.
  3. Anggota RELA mendapat bantuan pakaian uniform dan kenaikan elaun.
  4. Anggota keselamatan simpanan seperti askar Wataniah dan Polis akan mendapat faedah kenaikan elaun mengikut jam.
  5. Anggota keselamatan juga akan distrukturkan dari segi kenaikan pangkat dan kenaikan pangkat.

Tapi perlu juga di ingat, Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan baru sahaja dibentangkan yang membawa janji Perdana Menteri untuk memberikan peruntukan tambahan untuk sektor pendidikan. Tambah guru, tambah gaji?
  1. Tiada pembentangan pertambahan perjawatan guru dan pertambahan gaji. Khabar angin ini tidak benar. 
  2. Namun Bantuan Awal Persekolahan (RM100), Bantuan Baucer Buku (RM250) akan diteruskan untuk semua murid dan pelajar sebagaimana tahun 2012. 
Ada lagi, sempena IM4U untuk belia, kerajaan akan memberikan rebet RM200 untuk satu set telefon bimbit pintar 3G yang dibeli oleh semua belia berumur 21 - 30 tahun yang berpendapatan RM3000 ke bawah.

Jadi, apa pendapat anda? Adakah Bajet 2013 ini melangkaui jangkaan anda? Kongsi-kongsikan.

Pra Bajet 2013 :Memakmur Negara, Mensejahtera Rakyat : Sebuah Janji Ditepati

Laman Kementerian Kewangan Bujet 2013
Laman Web khas Bajet 2013 oleh Perbendaharaan Malaysia
Bajet 2013 dibentangkan di Parlimen oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, YAB Dato' Sri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak.

Teks Ucapan Bajet 2013


Teks Ucapan Bajet 2013 dan Lampiran boleh dimuat turun melalui Laman Rasmi Bajet 2013 www.treasury.gov.my pada jam 6.00 petang. Teks ini juga boleh dimuat turun melalui laman web agensi-agensi Kementerian Kewangan seperti berikut:

kastamJabatan Kastam Di Raja Malaysia
www.customs.gov.my
lhdnLembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia
www.hasil.gov.my
 
scSuruhanjaya Sekuriti Malaysia
www.sc.com.my
bnmBank Negara Malaysia
www.bnm.gov.my

Laporan Ekonomi 2012/2013

Laporan Ekonomi 2012/2013 boleh dimuat turun melalui Laman Rasmi Bajet 2013 pada 28 September 2012 sejurus selepas YAB Dato' Sri Mohd Najib Bin Haji Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan membentangkan ucapan.

Laporan ekonomi 

Remove Shopping Lens in Ubuntu

It came to my concern that Unity newest Shopping Lens did not filter semi-nudity / nudity images in its suggested products. It was a shame because the Shopping Lens could be the next big thing in Ubuntu.

You could read about nudity in Ubuntu here.

I hope the developer can come out with some solution on this issue. Maybe a image picture will just suffice or a improved Shopping Lens with user preferences?

Anyway, for now, it seems that removing / uninstalling the Shopping Lens from Unity is the easiest way. If you want to you can easily do it in the terminal.

Here's how:

1. Fire up terminal

2. Type this code to uninstall the shopping lens. Of course you need to enter your password when asked to.

sudo apt-get remove unity-lens-shopping
Code to remove shopping lens
Type this in the terminal

3. Log out and log in again. That's it.

Hopes this helps. But if you want the Shopping Lens again, just install it back.

sudo apt-get install unity-lens-shopping

OMG! Ubuntu is promoting nudity in Unity

I was checking my blog when I was up this morning. Just doing a little bit of house-keeping, nothing fancy when I realized that my blog template is reporting a bug. Some template's syntax error after I add something last night.

Anyway, I had my template's codes back-up in my home folder and it would be a simple task just to restore it back to blogger. I saved the codes in a text file. So, like any other task in Ubuntu these days, I would start with clicking the Unity Button to check on Recent Files.

Butang unity
The unity button is now root of nudity!
I was not expecting any surprised as I have not update my Ubuntu's packages since the day I tried and failed to test Ubuntu's new fervent lens feature; 'Ubuntu's Amazon's Ads in Unity' or now known as Shopping Lens.

I was shocked and started to tremble. At the same time, I felt furious and disappointed with what happening in front of my eyes. One of the suggested image is featuring a woman which I could say; in a state of full side nudity. I can't believe my eyes. I have been strict on nudity and I don't want it - EVER - to show up on my computer screen. Plus, my kids is sharing my computer daily! After a while, i decided to see if the same images was still there. Thank god it was rotated by other images. But wait, I have to do something about it! Lots of kids are now in jeopardy. I need to take some screenshot and tell Ubuntu to take it off! I tried to click the Unity Button again but the image still doesn't showed up. Then I tried searching for it's keywords; "jimmy ge".

Gambar Bogel dalam Ubuntu
Shame on you Ubuntu! You disrespect greedy OS!
This time all products listed as "jimmy ge" is listed and one of them, well you get the point. Thank god my kids are not around when I did this!

After I'm done with this post, I'm going to report a bug to launchpad and make a post in the Ubuntu' forum. And for you, please share this information with your family and friends, please. Let say no to push nudity and porn on ubuntu!

Afterwards, i'm going to research on ways to remove this crap out of my computer. Don't worry, I'll share it here.

Again if you don't believe me, you can just type 'jimmy ge' in Unity and see it for yourselves. KIDS are NOT ALLOWED!

Toop Loop
Really? NO, Please!
Now, what is your opinion? Is Ubuntu getting flaming hot or what?

Seriously? Alexa don't love me at all!

Well, it has been a while since I check my Alexa Rank and I still do not expect much from ittill this day. I was blogging ON and OFF and quite often changing the base on what to blog. The last time I checked this blog was ranked 7,600,15425 and that was 5 years ago.

Let see, what does Alexa want to say about MindaICT this time. Is it better or worst? Frankly I just wondering whether I got a bit of impression over here and there on the net.

Enough said, opening Alexa now.


Well, it was not quite as i expected. I thought my rank would be highly better after 5 years. God knows how MindaICT suffered in this 5 long years to be here. It was ranked 760 millions to 8 millions and some of you might say, it is a justified improvement.

Let me JUSTIFIED this!

I wasn't good to Alexa, neither to Google. But I never cheat on them. I was a good blogger, always! (Okay, most of the time). But seriously? 8 mil? Come on!

It could be better. How about a 5 figures number? Love me or not, I think MindaICT deserved it. What could I do to crunch that numbers to thousands?

Hmm.. you guys, who called yourself a SEO gurus out there, tell me, what have I done wrong? Check my blog now and tell me. Did I not deserve a 5 figure numbers? And don't tell me I need to change to Wordpress because I can't bear Wordpress. Read it, learn it, try it, write it and ditch it - and still hate it.

My affair with Wordpress is a short one. But I don't want to talk about it here. Come on guys, I know Wordpress has some good SEO plug-ins which undeniably really easy to use to. But are you telling me there are nothing as good as Wordpress? Really?

Anyway, I like to hear from you, ( YES I MEAN YOU ! ) on how could I improve this blog further. Who knows, you might have the answers I am looking for? So come on, and tell me your opinions.


Bajet 2013, khabarnya...

Apa pendapat anda mengenai bajet 2013 nanti?

Terlalu banyak desas-desus yang mengatakan bujet 2013 itu nanti begitu dan begini. Apa pun, mari kita lihat khabar-khabar angin di internet pada hari ini mengenai bajet 2013 ini.

Sebelum itu, saya ingin mengambil kesempatan untuk mewar-warkan maklumat yang saya perolehi dari blog 1Malaysia iaitu blog Perdana Menteri kita sendiri.

Pada 28 September akan datang, saya akan membentangkan Bajet Negara untuk tahun 2013 bagi pihak Kerajaan Persekutuan selaku Menteri Kewangan. Pada saya, adalah penting agar Rakyat diberikan peluang untuk menyuarakan cadangan dan pendapat mereka tentang cara terbaik untuk bawa negara kita ini ke hadapan di pentas dunia dari segi sosial dan ekonomi. Kepada anda yang berminat untuk menyuarakan pendapat anda, inilah peluangnya.

Nah, perahu sudah di air, dayung sudah ada ditangan. Jadi, tunggu apa lagi? Nyatakan kepada Perdana menteri kita apa kemahuan anda sebagai rakyat Malaysia. Klik sini untuk menyertai 2,693 rakyat Malaysia yang telah pun menghantar cadangan.
Bagi yang tidak mahu menggunakan medium pengisian borang di atas, anda boleh juga menggunakan talian tweet Perdana Menteri #TanyaNajib yang akan berlangsung pada tarikh 3 Oktober bermula jam 9.00 malam nanti.

Saya menjemput rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat sama ada dari kawasan bandar mahupun luar bandar, pakar dalam bidang tertentu, para atlet, artis serta warga asing yang tinggal di negara ini untuk sama-sama menyertai sesi #TanyaNajib itu nanti

Khabar angin yang kencang setara dengan Ribut Tropika yang sedang melanda sekarang adalah mengenai BONUS PENJAWAT AWAM dan juga 5 lagi tuntutan yang dituntut oleh CUEPACS yang di'khabar-angin'kan mungkin tidak akan kesampaian. Tapi seperti biasa, isu bonus 2 bulan adalah satu berita yang amat ditunggu-tunggu oleh semua penjawat awam disamping tuntutan kajian semula Elaun Tetap Perumahan (ITP).

Jaminan CUEPACS sekiranya tuntutan tersebut diterima kerajaan, Presidennya, Omar Osman memberitahu, pihaknya mencadangkan supaya kakitangan awam bekerja lebih masa 30 minit setiap hari iaitu masuk ke pejabat 15 minit lebih awal dan pulang 15 minit lewat daripada biasa.

Apa pun, saya tidak ingin menulis isu yang sudah ada di blog harrazdani, anda boleh membaca mengenai 6 tuntutan CUEPACS di situ.

Ada juga yang mengatakan bajet 2013 ini adalah bajet Pilihan Raya Umum ke 13 kerana bujet 2013 ini dikatakan bersekali dengan Bantuan BR1M gelombang yang kedua. Bagi saya, jika benar sekali pun dakwaan ini, yang akan mendapat durian runtuh adalah RAKYAT MALAYSIA JUA.
  1. Pilihanraya Umum ke 13 (PRU 13)  tidak akan berlaku sehingga 28 September 2012 ini ataupun 
  2. Datuk Najib hanya mengumumkan tarikah pembentangan Bajet 2013 sahaja tetapi dalam pada masa yang sama PRU besar kemungkinan akan didakan sebelum 28 September 2012. Mungkin?

Keratan dari Sinar Harian 28 Mei 2012
Isu mengumpan undi untuk Pilihan Raya Umum nanti adalah isu lapuk kerana saya percaya rakyat Malaysia adalah rakyat yang sentiasa dinamik yang mempunyai keupayaan dan kecerdasan dalam memilih pemimpin yang berwibawa mengikut pertimbangan masing-masing.

Ada juga khabar angin yang mengatakan bajet kali ini akan memberikan kelebihan kepada kumpulan anggota keselamatan, PDRM khasnya. Kelebihan yang sebagaimana? Jika bajet 2012 memberikan keutamaan kepada pasukan ATM dengan kenaikan gaji dan elaun, adakah PDRM akan mendapat durian runtuh sebegitu juga?

Saya teruja untuk mendengar pembentangan Bajet 2013 kerana kertas cadangan telah dihantar untuk penilaian dan saya harap kerajaan dapat beri pertimbangan mengenai penambahan anggota dan memperbaiki skim perjawatan dalam PDRM 

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

Tapi perlu juga di ingat, Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan baru sahaja dibentangkan yang membawa janji Perdana Menteri untuk memberikan peruntukan tambahan untuk sektor pendidikan. Tambah guru, tambah gaji?

Adakah semua khabar angin ini benar? Adakah khabar ini hanya untuk meniupkan semangat rakyat supaya lebih proaktif dan produktif? Apa pun keadaannya nanti kita perlu kembali kepada yang hak. Dan sentiasa yang hak adalah dari Al-Quranul Qarim.

Jikalau sekiranya penduduk negeri-negeri beriman dan bertaqwa, pastilah kami akan melimpahkan kepada mereka barakah dari langit dan bumi, tetapi mereka mendustakan (ayat-ayat Kami) itu, Maka kami seksa mereka disebabkan perbuatannya. (Al-A’raf: 96)

DNSChanger : Adakah browser anda memaparkan gambar pelik ?

Salam.
Sekiranya, web browser anda tiba-tiba sahaja memaparkan laman web yang bukan-bukan, mungkin anda telah dijangkiti oleh malware DNSChanger. Tapi macam mana nak periksa sekiranya kita betul-betul telah dijangkiti?
Malaysia Computer Emergency Response Team (MyCERT) ada membuat satu laman web untuk mengesan malware ini secara online. anda hanya perlu ke laman web MyCERT dan pengesanan dijalankan secara automatik.

Cuba di sini: http://dnschanger.detect.my/


Sekiranya anda betul-betul dijangkiti, laman web MyCert ini akan memaparkan warna merah. Jika tidak, ia akan memaparkan warna hijau dan anda selamat.

Sila baca maklumat mengenai DNSChanger di bawah :

What is DNSChanger?

DNSChanger is malicious software (malware) that changes a user's Domain Name System (DNS) settings, in order to divert traffic to unsolicited and potentially illegal sites.

In November 2011, the FBI closed down a ring of cyber-criminals believed to be responsible for the worldwide spread of DNSChanger.
An estimated four million users were affected worldwide. To avoid these victims losing their internet service, the FBI worked with the Internet Systems Consortium (ISC) to set up and operate a temporary DNS solution, while giving ISPs the opportunity to assist their customers to remove their potential infection.
This temporary solution is expected to be switched off as early as 9 July 2012. It is likely that users infected by DNSChanger will be unable to connect to the internet when the temporary DNS solution is switched off.

Apa itu DNSChanger?

DNSChanger ialah perisian merbahaya (malware) yang menukar tetapan Domain Name System (DNS) pengguna, untuk mengalihkan trafik ke laman yang berpotensi tidak sah atau tidak dikehendaki.

Pada November 2011, FBI telah menumpaskan rangkaian penjenayah siber yang dipercayai bertanggungjawab ke atas penyebaran DNSChanger ke seluruh dunia.
Kira-kira empat juta pengguna telah terjejas di seluruh dunia. Untuk mengelakkan mangsa malware ini dari kehilangan perkhidmatan internet mereka, FBI telah bekerjasama dengan Internet Systems Consortium (ISC) untuk menubuhkan dan mengendalikan satu penyelesaian DNS sementara, sementara memberi peluang kepada ISPuntuk membantu pelanggan/pengguna mereka untuk membuang jangkitan DNSChanger ke atas mesin mereka.
Penyelesaian sementara ini dijangka akan dimatikan seawal 9 Julai 2012. Ia memungkinkan pengguna yang dijangkiti DNSChanger akan tidak dapat untuk berhubung ke internet setelah penyelesaian DNS sementara ini dimatikan.

How to Make money with Ad.fly ( Step by Step Free Ebook )

Hello all.


Ad.fly is a link shrinking company that pays you for when someone clicks on your Ad.fly link.

For example, here is my Ad.fly link to this blog.

http://adf.ly/D6ZvF (if you click it, you will be redirected to this blog, again!)

You can also make money with referrals, you can refer Ad.fly to a friend and earn 20% of there profits without affecting anyone! so if they are earning $1000. You will get paid $200 for there work!

1. FIRST STEP : Register with Ad.fly

You will need to register with Ad.fly first. 

Click here to register now!

*When registering please give a usable email because As.fly will send a confirmation email to you.

Just click the link given in the email and 'copy and paste' the code given within the same email.

After you are confirmed, just log-in into Ad.fly using your username dan password. Walla! We are done!

2. SECOND STEP : Shortening your link using Ad.fly


Okay, after you have successfully registered an account with them we are ready to make some serious money!

From the first page after logging in there you can see pretty much everything, now lets shrink  a url.

You have a website or something? It doesn't need to be your website it can be any link from whole internet. It could be a website/blog link, a download link or anything.

For this matter, let say you want to short my blog link, which is

http://mindaict.blogspot.com

Just put that link into the big URL box and click Shrink! and you will get a short version of that long link.


http://adf.ly/D6ZvF 

Well, that's it! You are done!

3. THIRD STEP : Generating Real Money!

Now, the real thing, its time to get someone to click your links. You should start with sharing your Ad.fly link to your forums, facebook, twitter, etc.

You could use the same rules on generating traffic to your blog/website. Is there any easier way? Of course there is. But i'm not going to cover that here. For now, I suggest that you try to find something interesting to share. Patient is a virtue. Just keep adding and sharing interesting links until you reached $5.00 which is the threshold to get the payment.

4. FOURTH STEP : Ad.fly Website!

There are some statistical applications in the Ad.fly member's which you will found it really useful. You can see where the traffics are coming from from the top 20 country and also a diagram how you are getting traffic. This statistic is going to be a life saver in planning 'clicks-trafficking' afterwards.

5. FIFTH STEP : Withdraw Your Hard-Earned Payment

Finally, after some time, (real talented and skilled blogger could get this in hours!) your Ad.fly account reached the amount of $5.00, you can withdraw it into your Paypal account or your Payza account.

But before that, you need to tell Ad.fly how you like to get paid. 
Go to Ad.fly website, log-in and click the Account link. Just fill in all the information needed and remember to choose whether you want Paypal or Payza and fill in the email.


Now, when it's done, now click on that Withdraw link.

6. SIXTH STEP : Getting More Money

Although Ad.fly stated that you could get 5 dollars / 1000 views, it is not entirely true. Well the rates are not updated in real-time, they are just average. For example, if your CPM is showing $4.00, you will only get that 4 dollars / 1000 views. What is going on? Why the rates are wrong? Well it is actually is not. It depends how many campaigns are showed for your links. More campaigns / ads means more money for you. It just it!

So how can you get more money? Well, let says there are various technique people are using to get more money with URL shortening. You name it!
  • Youtube technique 
  • Twitter autopilot technique 
  • Photo Sharing technique 
  • Blog technique 
  • Facebook Technique 
  • Torrent technique and many.. many more... 
Its basically up to your imagination.  The most important thing? You can set it to autopilot.. and earn passive income! How awesome is it?
I want to share a free ebook on 'How to generate maximum income on Adfly?' Do you want it? If you do,  just subscribe to this blog.  You can do it using the subscribe box above.
Please use this format for your email : name[at]youremail.com and I will send it to you.

Ubuntu 12.10 is becoming Amazon affiliate ?

It has been a hot news for some time now at Slashdot, Hacker News or Reddit that Canonical will be shipping a Shopping Lens for Unity in Ubuntu 12.10. The Ubuntu Community has a split opinion on this matter. Some are concerned about advertisements in open source world.

The picture an employee at Canonical shared a screenshot of him doing the same search and he is getting some suggestions.

I did the upgrade just now, and I am fully up to date with the latest Ubuntu 12.10 packages. Now let see if I have those same suggestions.

 

Personally, I don't think push advertisements will do any good for me. However, I also think integrated search results will help Ubuntu to expand better. People in the Internet Marketing is going to like this a lot. I could see millions of dollar flowing through Unity. Anyway, we could always disable the ads by removing the lens. I single row “sudo apt-get remove unity-lens-shopping” in terminal will just clear it out.


Hmm.. that's odd, I got nothing. No advertisement what-so-ever! I might check this again a few hours later. Maybe I missed something?


Other reading on this topic:

http://www.reddit.com/r/linux/comments/10asnf/ubuntu_will_now_have_amazon_ads_preinstalled/

http://news.ycombinator.com/item?id=4558049

http://yro.slashdot.org/story/12/09/22/1319216/ubuntu-will-now-have-amazon-ads-pre-installed


http://benjaminkerensa.com/2012/09/22/lots-of-hype-over-shopping-lens-in-ubuntu-12-10


http://www.aboutlinux.info/2012/09/shopping-lens-ubuntu-unity-news.html


http://www.osnews.com/story/26395/Ubuntu_12_10_to_ship_with_Amazon_advertisements


http://www.omgubuntu.co.uk/2012/09/online-shopping-features-arrive-in-ubuntu-12-10

LG Optimus G E973

LG has officially launched its latest flagship smartphone, the LG Optimus G. It is expected to battle with other high end smartphones, like the Samsung Galaxy S III, HTC One X, Nokia Lumia 920 and the iPhone 5. Beneath its luxurious look, the LG Optimus G is powered by a quad core Qualcomm Snapdragon S4 Pro processor clocked at 1.5GHz, a fast network connection with 4G LTE and a huge 13 megapixel camera sensor. It runs on Android 4.0 Ice Cream Sandwich with LG’s unique user interface. But there is more!

The LG Optimus G E973, is built with a huge 4.7-inch TrueHD-IPS display with Zerogap Touch, making it a little bit smaller compared to a 5-inch phablet like the Samsung Galaxy Note. The S4 quad core processor is paired with a 2GB DDR RAM and a 32GB internal storage capacity.
Aside from the 13 megapixel rear facing camera with f/2.4 aperture size, it has also a 1.3 megapixel front facing camera. The rear camera features Time Catch Shot, Cheese Shutter and more. If you look at the back of the LG Optimus G, it is designed with LG’s patented Crystal Reflection process giving it a luxurious look and feel.
The LG Optimus G also feature a new UX (User Experience) with Cross-Taking, allowing you to run multiple applications at the same time and doing other stuff that other smartphones could not do. Below are lines from its press release regarding this new feature:

QSlide Function shows two different screens simultaneously on one display. As it doesn’t just show a part of the screen but the entire screen of both functions, the user can complete two tasks concurrently -– such as sending a text message or searching the web while watching a video;
Live Zooming enhances the video-watching experience as users can zoom in up to five times while the video is being streamed for a close-up of one’s child while watching a recorded video from a school recital;
Dual Screen Dual Play not only allows mirroring between the smartphone and a TV, it also has the ability to display different content on each screen wirelessly. For example, a slide presentation can be displayed on the TV while the Optimus G shows the accompanying speaking notes;
QuickMemo allows users to write, draw, or jot a memo with their finger directly on the captured screen for sharing instantly with others as an attachment or a URL. The QuickMemo can also be used as an overlay feature — like jotting down a number using the QuickMemo and directly dialing the number while the number is on the top layer;
Screen Zooming allows for the zooming in and out of lists in music player, email, text messages and photo gallery. It also offers the ability to change the font size and screen layout;
Application Link launches preset applications (email, calendar, weather, etc.) when the alarm is turned off -– making preparation time in the morning go a little faster with all the information on your screen;
Icon Personalizer allows users the ability to customize icons by editing size and adding images so the most frequently used apps can be most easily accessible.
 No words yet about its pricing, but it will be rolled out globally starting October 2012. In the Philippines, the LG Optimus G might be available by October or November, another gift idea this coming Christmas season.


LG Optimus G Specifications (Key Specs)

Chipset: Qualcomm Snapdragon™ S4 Pro processor with 1.5GHz Quad-Core Krait CPUs and LTE
Operating System: Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Network: 2G / 3G / LTE
Display: 4.7-inch WXGA True HD IPSPlus (1280 x 768 pixels) / 15:9 ratio
Memory: 32GB
RAM: 2GB DDR
Camera: 13.0MP or 8.0MP rear / 1.3MP front
Battery: 2,100mAh (570Wh/L) / Talk time: 15 hours / Standby: 335 hours
Size: 131.9 x 68.9 x 8.45mm
Weight: 145g
Other: Bluetooth 4.0, Wi-Fi, USB2.0 HS, A-GPS, MHL and DLNA, NFC

Meanwhile you might want to check this model.

LG Optimus 4X HD P880 Black Factory Unlocked International Version by New Generation Products LLC.,

PERMOHONAN KE SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP) DAN SEKOLAH KAWALAN KPM

Sukacita dimaklumkan bahawa Permohonan Ke Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kawalan boleh dibuat di Laman Web Rasmi Kementerian Pelajaran Malaysia bermula 15 September 2012

Salam sejahtera. KPM telah pun membuka permohonan untuk ke Sekolah Asrama Penuh sekarang. Permohonan perlulah dibuat oleh ibubapa secara online.

Muat turun panduan pengguna permohonan ke sekolah berasrama penuh dan sekolah kawalan Kementerian Pelajaran Malaysia
Panduan Pengguna Dalam bentuk pdfPanduan Pengguna Dalam bentuk Microsoft Office 97.

Alamat aplikasi borang permohonan tersebut adalah : http://parents.sekolahmalaysia.com 
Anda boleh klik alamat di atas untuk memulakan proses pendaftaran dan permohonan.

Manual Borang Permohonan Ke Sekolah Asrama Penuh :