5 Waktu Berzakat

5 Waktu mengeluarkan zakat fitrah pada bulan Ramadhan:
  1. Waktu Wajib :
Bermula terbenam matahari akhir Ramadhan sehingga terbit matahari esoknya (1 Syawal).
  1. Waktu Paling Afdhal :
Sebelum Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri.
  1. Waktu Sunat :
Sepanjang bulan Ramadhan
  1. Waktu Makruh :
Selepas Solat Sunat Hari Raya sehingga terbenam matahari pada 1 Syawal.
  1. Waktu Haram :
Selepas terbenam matahari pada 1 Syawal; hukumnya berdosa tetapi wajib ditunaikan segera zakat fitrah dan pada waktu itu dan ia dikira qada’. Sekiranya masih dilengahkan, maka akan bertambahlah dosanya.
.
Dalam menyambut bulan Ramadhan pada tahun ini, lengkapkanlah juga puasa tersebut dengan menunaikan zakat fitrah. Ini kerana, zakat fitrah akan dapat menampung segala kelemahan dan kekurangan dalam menjalani ibadah puasa Ramadhan.

Bagi yang belum berkesempatan untuk membayar zakat fitrah melalui amil-amil atau kaunter bayaran zakat, apa kata gunakan kemudahan Maybank2u untuk melaksanakan kewajiban kita ini.

Anda boleh baca panduan mudah membayar zakat fitrah melalui Maybank2u di sini :

Bacaan Niat Zakat Fitrah di Bulan Ramadhan

Ibnu Abbas r.a meriwayatkan: “Rasulullah  telah mewajibkan zakat fitrah, untuk membersihkan orang yang berpuasa daripada ucapan yang tidak ada manfaatnya dan kata-kata yang kotor, serta untuk memberikan makanan kepada orang-orang miskin.” (riwayat Abu Daud).




Bayar Zakat Fitrah Melalui Maybank2u

Salam semua, pagi tadi bangun-bangun je terus teringat, zakat fitrah tak bayar lagi. Dah lah hari ni kerja, hmm.. macam mana ye?

Dulu saya ada dengar boleh bayar zakat dengan cara online. Tapi macam mana ya?

Jadi saya mula lah buat kajian sikit. Kesimpulan hasil dapatan saya adalah sepeti berikut :

Ada dua syarat yang disepakati ulamak yang wajib dipenuhi oleh pembayar zakat agar zakat yang dikeluarkannya sah;
Pertama; Berniat di dalam hati ketika mengeluarkan zakat bahawa harta/wang yang dikeluarkan itu adalah zakat.
Kedua; Memberi milik harta/wang zakat itu kepada orang yang berhak menerimanya secara lansung atau melalui wakil yang dipercayai dapat menyampaikan harta itu kepada orang yang berhak menerimanya. Maksud memberi milik ialah ia memisahkan harta itu dari pemilikannya dan menyerahkan harta itu untuk dimiliki oleh orang-orang yang berhak menerima zakat mengikut yang ditetapkan Allah dalam surah at-Taubah ayat 60.
Melihat kepada syarat-syarat di atas, tidak menjadi halangan untuk membayar zakat secara online (Internet banking) dengan syarat hendaklah dipastikan akaun penerima adalah milik orang yang layak menerima zakat atau milik wakil yang dipercayai dapat menyalurkan zakat kepada orang yang berhak menerimanya. Selain itu, hendaklah diniatkan zakat ketika pemindahan dilakukan.
Wallahu a’lam.

Baik, Jadi bagaimana caranya untuk membayar zakat fitrah melalui MBB2U?

Caranya mudah sekali :-

1. Mula-mula sekali kita login akaun Maybank2u kita seperti biasa di https://www.maybank2u.com.my .


2. Kita pilih Accounts & Banking


3. Di menu sebelah kiri kita pilih pula Menu Bill Payment


4. Bila keluar paparan, kita pilih Make one-off payment


5. Di paparan seterusnya, klik View all payees dan pastikan kita pilih Zakat and Charity dan tekan butang Continue


6. Kemudian langkah seterusnya kita pilih Badan Pungutan Zakat yang kita mahu ... dan tekan butang continue


7. Di paparan seterusnya, kita masukkan nilai zakat yang ingin kita bayar , no talifon untuk dihubungi dan jenis zakat yang mahu dibayar dan tekan butang continue


8. Untuk teruskan, kita perlu no keselamatan TAC. Pastikan telefon kita ada berdekatan. Tekan Request a TAC numbers. Nanti SMS no TAC ini akan dihantar ke nombor telifon kita yang kita daftarkan untuk Maybank2u.  Setelah dapat nombor itu menerusi SMS, isikan dan NIAT LAH BAYAR ZAKAT sebelum klik butang Continue.



Rujukan :

Hukum bayar zakat fitrah secara online :

Hukum bayar zakat fitrah secara sms