Sifir Gaji Guru SBPA 2012

Jadual sifir gaji SBPA (Guru) bermula Januari 2012
* Untuk mengetahui kadar gaji yang akan anda perolehi, sila lihat jadual analisa gaji 2012 SBPA untuk gred DGA29 - DG44

Airdroid - Urus Android anda melalui Ubuntu.

Mungkin anda seperti saya yang menyangka Android dan Ubuntu adalah benda yang sama. Mungkin kerana Ubuntu dan Android adalah kedua-duanya distro Linux. Oleh kerana itu, mungkin anda menyangka ANDROID dan UBUNTU boleh bekerja bersama.

Tapi sebenarnya jauh panggang dari api.Rupa-rupanya Android ini disasarkan kepada pengguna WINDOWS dan bukannya Linux.

Walaupun Android adalah Linux, tapi ia tidak menggunakan lesen GPL sebagaimana distro Linux yang lain. Sebaliknya, ia menggunakan lesen Apache. Ini bermakna pembuat ANDROID, Google, tidak perlu membuka kod kepada orang ramai? Sila betulkan saya jika saya silap.

Strategi Google ini saya amat faham. Namun, natijahnya saya telah rasai pada hari ini. Sebagai contoh, Samsung KIES - program pengurusan/komunikasi telefon ke komputer hanya disediakan untuk versi Windows sahaja. Begitu juga dengan program untuk 'root' telefon, juga tidak tersedia untuk Linux. Dengan kata lain, Telefon Android adalah telefon untuk Pengguna Windows dan bukannya untuk Linux.

Walaupun begitu, kita masih beruntung kerana bagi setiap masalah dalam Linux, mesti ada orang yang akan cuba menyelesaikan nya. Dan hari ini saya telah menemui satu program yang saya kira amat berguna dan mungkin lebih baik daripada perisian asal versi Windows yang disediakan.

Airdroid - adalah satu perisian atau program untuk menguruskan teLefon Android anda melalui komputer anda. Airdroid ini boleh digunakan di semua jenis komputer kerana ia menggunakan antaramuka pelayar web seperti Chrome, Firefox, Safari atau Internet Explorer.

Untuk menggunakan  Airdroid, anda perlu download programnya dalam MARKET ANDROID. Airdroid boleh dipindah-turun secara percuma. Kemudian, anda perlu membuka program itu di telefon Android anda. Ia akan memberikan satu no IP: contohnya 192.168.1.2:8888 yang akan anda masukkan di ruang URL browser pilihan anda. Tekan 'enter' dan anda akan dapat satu antaramuka yang amat menarik.

Oh ya, pastikan anda telah mengaktifkan 'wifi' di telefon dan komputer serta di modem/router wifi anda sebelum anda gunakan Airdroid.

Melalui Airdroid ini, anda boleh baca, menghantar dan menerima  sms, sunting senarai  'contacts', install atau buang program/aplikasi, pindahkan fail-fail dan gambar-gambar, dapatkan statistik telefon anda dan sebagainya.

Dengan kata lain, Airdroid, amat sesuai untuk pengurusan tamadun Android anda. Anda boleh mendapatkan aplikasi AIRDROID di sini.

https://market.android.com/details?id=com.sand.airdroid

Anda boleh baca mengenai Airdroid di laman webnya:

Airdroid.com



Anda sudah sedia untuk 2012?

Tahun baru bakal menjelma, apa persediaan anda setakat ni? Mungkin tahun 2012 nanti akan membawa seribu makna kepada anda?
Yang pasti ada beberapa perkara besar yang akan terjadi tahun depan. Jangan dilupa ada yang mengatakan tahun 2012, adalah tahun berakhirnya tamadun manusia. Tahun kemusnahan dunia. Percayalah anda?

Bagi saya, soal kiamat ini tidak perlu difikirkan sangat kerana kiamat itu akan datang bila sampai waktunya. Yang penting adakah kita sudah membuat persediaan yang sepatutnya? Jika kita sudah bersedia, maka soal bila akan kiamat ini adalah tidak relevan lagi.


Tahun depan juga kita akan menempuh Pilihan Raya ke 13, PRU 13. Saya tidak mahu ulas panjang lebar pasal PRU13 ini, kerana tarikhnya masih samar-samar. Khabar angin menyatakan ia akan terjadi pada bulan Mac nanti. Betul ke?

Ada juga yang mengatakan ia akan diadakan pada April 2012 serentak dengan pilihanraya negeri Sarawak? Sila betulkan saya jika saya tersilap.

Tapi yang pasti, dalam pembentangan bujet 2012 baru-baru ini, Perdana Menteri telah mengumumkan bahawa PRU13 adalah dalam masa terdekat. Kita sama-samalah tunggu dan lihat. Tarikh mana yang akan menjadi sejarah kepada negara kita.

Yang terbaru adalah SKIM BARU GAJI PEKERJA KERAJAAN. Skim baru ini yang dikenali sebagai Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dikatakan merupakan penambahbaikan kepada skim SSM yang ada sekarang. Pelaksanaan skim ini  saya jangka akan memberi kesan yang signifikan kepada skim gaji sektor swasta dan juga harga barang runcit dikedai. Jadi adakah anda sudah bersedia dengan kenaikan harga barangan ini? Apa pun, seperti biasa, tahun baru akan tetap memberikan peluang baru dan azam baru kepada mereka yang mahu merebut peluang ini.

Di kesempatan ini, saya mengucapkan ribuan maaf dan terima kasih kepada semua pengunjung mindaict.blogspot.com. Saya mengharapkan semoga tahun 2012 akan membawa lebih makna dalam kehidupan kita dan semoga tahun 2012 akan memberikan kita lebih banyak peluang untuk berkongsi pengetahuan dan pengalaman.


Akhir kata, kepada adik-adik, Selamat Kembali ke Sekolah. :)
Usahalah dengan bersungguh-sungguh dalam semua kerja yang diamanahkan. Semoga kita semua akan mendapat kejayaan di dunia dan akhirat. Amin...

Salam dari pengarang : Mohd Farimi b. Ab. Rahman. 

Top 5 Linux Distributions for Last 3 Years

This is the list of the most popular searches / clicks on Distrowatch.org for the last three years. Looks like Ubuntu still owns the throne.Scores for 3 Years:

Distribution H.P.D* Percent % Rank
Ubuntu 6632 27.48 1
Mint 5330 22.09 2
Fedora 4702 19.49 3
OpenSUSE 3972 16.46 4
Debian 3494 14.48 5

24130 100.00

The Graph?

So, despite of Linux Mint is gaining a tremendous popularity for 2011, it is still obvious that Ubuntu is still The Most Popular Linux Distributions for the last three years! And although Mint is second, considering the latest trend in (till today) Linux Mint might climb up to be the most popular distribution for next year.

Fedora is still the rock solid options for Red Hat derivatives distros and OpenSUSE is the lone ranger in setting the linux standard today.

Now let us look at what happened to each distros popularity.

Although there are many saying that Ubuntu has lost its popularity, the chart is telling other story.

As we can see on the chart, ALL distributions gain a rise in popularity for 2011 with Linux Mint leading the way up!

By facts, Debian core is STILL the most popular distro on earth with Ubuntu and Mint  marching side-by-side with pride in the Linux world!



Adakah Linux kebal virus?


Jika komputer anda tiba-tiba sahaja shutdown dengan sendiri atau tiba-tiba sahaja memaparkan teks-teks pelik atau iklan-iklan yang anda tidak minta atau pun jika anda tiba-tiba sahaja dihujani oleh emel-emel yang 'melampau', komputer anda berkemungkinan besar dijangkiti virus. Sebab utamanya adalah anda menggunakan Windows.

Virus ini sangat sukar menjangkiti Linux. Bukan kerana Linux kebal daripada virus. Ada kemungkinan virus Linux mungkin sudah pun wujud. Walau bagaimana pun, anda boleh berlapang dada kerana virus-virus ini berkemungkinan besar tidak akan dapat mengatasi sistem Linux anda. Ini adalah kerana:
  • Kebanyakan orang menggunakan  Microsoft Windows, dan ramai hackers-hackers jahat di luar sana yang mampu menembusi sistem Windows;  oleh itu, sasaran paling senang adalah  Windows dan virus Windows ini tidak boleh berfungsi dalam Linux. Tapi perlu juga kita ketahui bahawa walau pun Apache web server (sistem pelayan internet/ web paling banyak di gunakan dunia), adalah sistem berasaskan Linux, ia sangat kurang terdedah kepada serangan hackers dan virus berbanding IIS (sistem pelayan berasaskan Windows)
  • Linux menggunakan sistem pengesahan pintar. Dalam Windows jika anda tersalah padam folder sistem Windows, anda boleh terus lakukannya. Ini kerana anda mempunyai hak langsung sebagai Admin. Windows akan membenarkan anda merosakkannya. Akhirnya, anda tidak akan dapat boot Windows keesokkan harinya.  Bayangkan jika anda boleh tersalah padam, sudah tentu program-program lain (virus/malware,dll) juga boleh berbuat demikian. Tindakan sebegitu tidak dibenarkan dalam Linux. Setiap kali anda mahu lakukan perubahan pada sistem,  anda perlu memasukkan kata laluan Admin. Jika anda bukan admin komputer itu, anda tidak boleh teruskan. Begitu juga dengan virus. Virus/Malware,  dan sebagainya tidak akan dapat mengubah apa-apa fail sistem kerana ia tidak mempunyai kata laluan atau kebenaran itu. 
  • dalam linux banyak orang akan memeriksa kod sistem. Linux adalah Perisian Sumber Terbuka, yang bermaksud mana-mana pengaturcara dalam dunia ini boleh melihat kod-kod sistem dan membantu menambah-baik sistem itu. Anda juga sebagai pengguna Linux boleh menyumbangkan laporan jika terjumpa masalah dalam sistem. Mengikut pengalaman saya, dalam komuniti Ubuntu, masalah-masalah yang besar akan dibaikpulih dalam masa 48 jam sahaja.
  • Tapi, persoalannya, bolehkah virus Linux menjangkiti Linux? Tentu sahaja boleh. Tapi untuk menjangkiti suatu komputer, ia memerlukan pengguna Linux yang amat cuai dan mudah tertipu. Sebagai contoh, untuk pengguna biasa Ubuntu, semua perisian sudah disediakan melalui Software Center (anda tidak perlu download dan install sendiri). Semua perisian dalam Software Center ini telah pun disahkan kesahihah dan keselamatannya. Dan jika pengguna biasa ini download perisian asing daripada Internet, Ubuntu akan memberikan amaran sebelum install. Walau pun, pengguna tadi telah berjaya memasang perisian itu ke dalam komputernya, ia masih belum boleh digunakan kerana pengguna masih perlu menetapkan hak kebenaran secara manual kepada perisian itu. Dan jika perisian itu telah berjaya dibuka dan digunakan sekali pun, Ubuntu akan memberi amaran dan meminta penggunanya untuk memasukkan kata laluan Admin sekiranya perisian tadi cuba mengubah sistemnya.
       
Jadi, adakah Linux benar-benar kebal dari serangan virus? Bagi saya tidak! Bukan kebal tapi AMAT SUKAR untuk dijangkiti virus.

25 sebab kenapa anda perlu guna Ubuntu


Ramai orang yang tidak mahu mencuba Linux (seperti Ubuntu, Fedora) kerana sudah biasa menggunakan Windows atau Mac. Mungkin benar ada faktor-faktor menolak yang menyebabkan orang ramai tidak mahu menggunakan Linux. Mungkin sebab kurangnya sokongan daripada aplikasi terkenal seperti Photoshop dan MS Office atau kurangnya sokongan ( driver) dari penyedia perkakasan seperti printer dan kad grafik. 
Namun kita perlu sedar bahasa kita hidup dalam sebuah dunia perkomputeran yang ditakrif oleh Windows. Pengguna terpaksa? dipaksa? menggunakan Windows kerana itulah sistem pengoperasi yang diberikan jika  membeli komputer baru.  Itulah juga sebabnya banyak penyedia perkakasan menyediakan banyak driver untuk Windows. 
Walau bagaimana pun sokongan kepada komputer Linux dari segi 'driver' dan perkakasan telah meningkat sejak setahun dua ini akibat penggunaan meluas Linux Android dan Ubuntu. Pada masa yang sama komuniti Linux sendiri telah berang berjaya menyediakan satu Linux yang benar-benar ramah pengguna dan benar-benar boleh digunakan oleh orang ramai.
Walau pun begitu perbahasan sama ada orang ramai akan lebih suka menggunakan Linux atau Windows atau  Mac tidak akan terhenti dan tidak akan ada penghujungnya. Dasarnya, semua itu adalah pilihan masing-masing. Saya sendiri menggunakan Ubuntu di Laptop peribadi saya, Windows di komputer desktop pejabat dan kadang-kadang MAC OSX.
Memandangkan saya telah mencuba ketiga-tiga OS, mungkin saya boleh berkongsi pandangan saya mengapa kita patut menggunakan Linux Ubuntu; setidak-tidaknya untuk PC di rumah.  Mungkin pengalaman saya ini boleh dijadikan panduan untuk pengguna komputer yang baru. Jika anda sedang menggunakan Linux sekarang, anda dijemput untuk komen kepada karangan saya ini agar boleh juga menjadi panduan kepada pengguna lain:
  1. Ubuntu adalah PERCUMA (Begitu juga Linux lain). Jimat ~ RM262 bagi Windows 7 Home Basic ASLI
  2. LibreOffice adalah PERCUMA (Perisian Menaip / Kerja). Jimat ~ RM445 bagi Office 10 Home OEM ASLI
  3. Hanya memerlukan 384MB RAM, 10GB Hardisk . (Windows 7, 1GB RAM, 16 GB Hardisk.) 
  4. Ubuntu lebih stabil, tidak 'hang' sesuka hati.
  5. Boleh dikatakan tiada virus merbahaya. (Jimat ~ RM55 - Anti Virus Kaspersky 2012 - lesen setahun untuk 1 pengguna)
  6. Pakej Ubuntu sudah lengkap dengan perisian-perisian kerja dan Internet.
  7. Masalah-masalah sistem Ubuntu akan dibaiki / baik-pulih segera secara online. Tidak perlu tunggu.
  8. Update manager dalam Ubuntu akan mengemaskini semua sekali perisian yang ada dalam komputer.
  9. Anda tidak perlu jadi pengguna perisian cetak rompak . Perisian dibekalkan dalam Ubuntu adalah percuma dan boleh dikongsi dengan orang lain tanpa had.
  10. Tidak perlu mencari perisian dalam Internet. Ubuntu sudah senaraikan semua perisian yang ada untuk ada..
  11. Tidak perlu defrag. Defrag hanya untuk Windows sahaja.
  12. Gunakan MSN, AIM, ICQ, Jabber, Gtalk, Yahoo hanya dengan satu program sahaja. Jimatkan memori komputer anda.
  13. Anda buka terlalu banyak program? Gunakan fungsi Workspaces dalam Ubuntu untuk memudahkan anda.
  14. Komputer lama anda masih boleh digunakan tanpa upgrade perkakasan setiap kali Ubuntu diupgrade.
  15. Tema / Wallpaper menggunakan sumber memori yang kecil. Ringan dan lancar.
  16. Dengan Ubuntu, anda sentiasa jimat setiap tahun. (Jimat ~ RM200 setiap 2 years setiap kali anda tukar Windows ASLI baru).
  17. Semua upgrade Ubuntu adalah percuma. Setiap 6 month, anda akan dapat Ubuntu versi baru.
  18. Upgrade di lakukan dengan automatik dan secara online setelah anda membenarnya. 
  19. Anda boleh pilih mana-mana antaramuka yang anda mahu. Jika anda mahu antaramuka Windows, anda boleh pasang tema Windows, jika anda mahu antaramuka MAC, anda boleh pasang tema MAC.
  20. Ubuntu akan memberitahu anda jika hardisk anda rosak. Anda tidak perlu scandisk.
  21. Anda boleh dapatkan Ubuntu melalui Internet secara percuma. 
  22. Anda boleh cari penyelesaian masalah komputer anda diUbuntuforums secara percuma. Jika anda mahukan bantuan Profesional, anda boleh bayar perkhidmatan itu.
  23. Sistem Ubuntu dijamin dan akan ditambah-baik melalui skim Long Term Support (LTS). Ubuntu 12.04 nanti akan dijamin selama 5 tahun. 
  24. Printer, modem  broadband, perkakasan lain yang disokong Ubuntu boleh diguna terus tanpa pasang driver atau seting.
  25. Akhir sekali, anda boleh terus menggunakan Internet tanpa Install Ubuntu dengan menggunakan Live CD atau Live USB.
Saya rasa cukup lah setakat ini untuk perkongsian kali ini. Semoga ia dapat membantu anda. Jika anda mahu mencuba Ubuntu anda boleh downloadnya di http://www.ubuntu.com/download . Sebarang pertanyaan sila gunakan kotak komen di bawah ya. :)

Hidupkan bluetooth dalam 11.04

Kadang kala bluetooth ni segan nak hidup lepas kena upgrade.

jadi buat macam ni:

Buka terminal :

1.  sudo killall bluetoothd
2.  sudo bluetoothd


Oh ya, pastikan takde software block.


Masih kat terminal:


4.  rfkill list all
5.  rfkill unblock all


Ulang arahan awal kat atas tadi.


Check balik, sekarang dah hidup ke tak?

[SOLVED] Ubuntu 11.04 Broadcom STA BCM4311 wireless driver problems

I just too lazy to type right now!

but this is from Ubuntuforums.org

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1801687

Got my broadcom working again in Natty.

e-alQamus Online - Rujukan Kamus Melayu - Arab untuk Sekolah

Melihat kepentingan kepada penggunaan kamus ketika ini, e-alQamus Online diperkenalkan untuk kemudahan pengguna. e-alQamus Online adalah perisian perkamusan tiga bahasa yang dibangunkan khusus untuk memudahkan pengguna internet yang sentiasa merujuk kepada kamus buku sebagai bahan rujukan bahasa.

Laman web e-alQamus
e-alQamus Online diperkenalkan bagi membolehkan golongan guru, pelajar dan individu menguasai Bahasa Arab dengan mudah dan singkat. e-alQamus Online bukan sahaja boleh digunakan untuk mencari makna perkataan dengan lebih berkesan dan cepat, malah ia lebih interaktif dan bermanfaat.

Kemudahan ini juga sangat membantu pelajar-pelajar di semua peringkat terutamanya yang terlibat dengan program j-QAF, Sekolah Menengah Kebangsaan Agama serta sekolah-sekolah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia.

e-alQamus Online amat sesuai sebagai sumber rujukan di Pusat Sumber sekolah, Pusat Akses Sekolah, Makmal Komputer, Makmal j-QAF serta di rumah kerana ia dapat membantu pengguna mencari makna dengan lebih cepat dan tepat.



Games untuk Linux 2011

Laman Web Penguspy
Berita gembira untuk para pengemar permainan komputer. Sekarang anda boleh mendapatkan maklumat mengenai games yang boleh dimainkan dalam Linux dengan senang. Laman Web PenguSpy yang mempunyai antaramuka yang menarik, memaparkan pelbagai permainan komputer untuk Sistem Pengoperasian Linux. Di situ terdapat permainan yang percuma dan berbayar. Melalui laman web itu juga, anda boleh ketahui permainan-permainan baru dan juga genrenya.

Terdapat genre permainan "action", "arcade", "music", "adventure", "puzzle", "racing", "shooter" dan banyak lagi. Anda juga boleh membaca reviu suatu permainan dan memberikan "rating" atau pun komen.

Di situ juga diselitkan games yang dicadang di mana, kebanyakannya adalah amat baik. Secara amnya, games di Linux mengorak satu langkah lagi ke hadapan.

Cirinya :
  • Direktori online permainan Linux.
  • Antaramuka menarik.
  • Games diletakkan dalam pelbagai kategori.
  • Fungsi carian.
  • Fungsi reviu, video, komen dan rating.
Untuk melihat sendiri, sila ke www.penguspy.com
p/s : Saya tidak minat main games tapi saya telah mencuba beberapa games dan saya rasa ia amat menarik.

Nokuntu (Nokia PC Suite) di Ubuntu

Nokia PC Suite Main windowImage via WikipediaNokuntu adalah satu projek baru sebagai alternative kepada Nokia PC Suite di Windows. Dengan kata lain, Nokuntu ini adalah Nokia PC Suite versi Linux. Ya, saya tahu, namanya agak lucu, "Nokuntu".. tapi jenama "Ubuntu" juga pelik kan?

Ditulis dalam bahasa pengaturcaraan Gambas 2, Nokuntu membolehkan kita membuat backup dan recovery untuk telefon Nokia. Anda juga boleh membaca dan menghantar SMS melalui Ubuntu dan menguruskan no telefon menggunakan perisian Evolution. Yang hebatnya ia juga membolehkan telefon Nokia kita jadi webcam.

Fungsi utama dari perisian ini adalah:
  • SMS Backup
  • Modem
  • Pengurus Media
  • Pengurus No Telefon melalui Evolution
  • Telefon sebagai Webcam
  • Telefon sebagai Modem
  • Sokongan sambunagn Bluetooth ~ PC
  • Paparan Maklumat telefon
Oleh kerana ia projek baru, mungkin ramai yang belum tahu dan mungkin juga tidak semua model telefon NOKIA disokong. 

Bagaimana mendapatkannya.

Nokuntu belum terdapat dalam Ubuntu Software Center dan belum ada untuk versi Natty. Anda perlu memasangnya sendiri dengan cara berikut :

Untuk Ubuntu Maverick 10.10 = taip di terminal 
"sudo add-apt-repository ppa:matiaspar/nokuntu"
"sudo apt-get update"
"sudo apt-get install nokuntusp"
Untuk Ubuntu Natty 11.04 = taip di terminal

"sudo add-apt-repository ppa:matiaspar/nokuntu"
Langkah2 tambahan sebab Nokuntu hanya ada versi Maverick:
Ubuntu Software Center
 
1. Buka Ubuntu Software Center
2. Tekan CTRL+E 
3. Tekan S
4. Masukkan password anda
5. Bila Software Sources timbul, pilih tab OTHER SOFTWARE
6. Cari "matiaspar/nokuntu", Tekan Edit dan Ubah [Natty] jadi [Maverick].
Cari line "matiaspar/nokuntu"
Ubah [Natty] jadi [Maverick]
Ubah [Natty] jadi [Maverick]
7. Close dan teruskan dengan menaip dalam terminal. (Perlu untuk install GAMBAS secara automatik)

"sudo apt-get update"
"sudo apt-get install nokuntusp"

Itu saja. Saya telah cuba dan mendapati, secara umumnya ia berfungsi dengan baik. Walau bagaimana pun, fungsi SMS (baca dan hantar) tidak aktif untuk model telefon saya.

Tapi perlu diingat, perisian in masih lagi dalam mod BETA iaitu mod pengujian. Jadi mungkin akan terdapat beberapa masalah yang akan anda temui.

Linux lebih hebat dari Mac OSX - File System Support

Pernahkah anda menggunakan Mac OSX ? Jika pernah tentu sahaja anda pernah menjumpai fail ‘DS_Store’ dan ‘.Trashes’setiap kali anda menggunakan pendrive / thumbdrive.

Fail ‘DS_Store’ dan ‘.Trashes’ini adalah fail cache dan permission bagi sistem fail HFS+ yang digunakan Mac OSX. Ia diperlukan untuk merekod aktiviti-aktiviti penyalinan, pemadaman dan sebagainya. Namun ia juga menyebabkan sistem OSX perlu diselia setiap masa. Cache perlu dipadamkan dan permission fail perlu diubah. Walau pun OSX tidak memerlukan defrag seperti Windows namun, hal sebegini sebenarnya memenatkan.

Hebatnya sistem ext3/ext4 Linux adalah rekod-rekod sebegitu telah diuruskan diperingkat sistem fail lagi.  Dengan kata lain, Linux tidak memerlukan penyeliaan sistem fail daripada penggunanya. Teringat pula saya dengan 'timingback BMW' di mana ia tidak memerlukan servis dan tidak perlu ditukar dan mempunyai jaminan seumur hidup.

Cerita selanjutnya bole dibaca di openattitude.com

Ubuntu 10.10 Vs Windows 7 Vs Mac OS X 10.6 (Snow Leopard)

Expert Reviews, telah menguji kepantasan Windows 7, Ubuntu 10.10 dan Mac OS X.


Seperti yang dilaporkan, Ubuntu adalah setanding dengan Windows 7 dan lebih pantas dari Mac OS X.

Anda boleh baca ujian ini sepenuhnya di laman web Expert Reviews

Antara Ubuntu Software Center dan Apple AppStore... dan Windows App Store???

Windows App Store akhirnya keluar juga. Tapi nampaknya seperti biasa, Microsoft memang pakar dalam meniru. Kali ini yang terkena adalah Apple Mac App Store dan Ubuntu Download Center. Microsoft sekarang sedang melawan Apple untuk hak dan paten perkataan ‘App Store’ yang nyatanya telah diguna Apple terlebih dulu. Sebelum ini Apple telah pun menyaman Amazon kerana menggunakan ‘App Store’ sebagaimana Apple untuk menjual produk Android mereka. Windows App Store ini juga nampaknya ada persamaan dengan Windows Media Player.

Dari ZDNET:

"From what we see here, it suggests one will be able to download a vast number of applications, ranging from games to office applications. With applications available like Opera and Angry Birds, it’s clear that Microsoft are following suit with other content providers by opening up to third-party applications."
Windows App Store?
Apple App Store
Ubuntu Software Center

Apa-apa pun, saya biarkan pembaca yang menghakiminya.

Aplikasi ‘Test Drive’ - Mencuba program dalam Ubuntu tanpa memasangnya.

Fungsi 'Test Drive' dalam Ubuntu 11.04 - Natty Narwhal – Cuba dulu baru tahu...

Saudara Stéphane Graber  pencipta 'Test Drive' baru-baru ini telah mengumumkan hampir setiap aplikasi dalam Ubuntu Natty sekarang boleh dicuba tanpa memasang terlebih dahulu melalui Ubuntu Software Centre. Ini bermakna lebih 1300 aplikasi Ubuntu boleh dicuba menggunakan 'Test Drive'.

Sebelum ini, servis berkenaan hanya menyediakan percubaan untuk 50 aplikasi paling popular sahaja.

Semua boleh dicuba dengan fungsi ini?

Sebenarnya, bukan setiap aplikasi tersedia untuk dicuba kerana terdapat juga aplikasi yang tidak dibenarkan, contohnya aplikasi yang melebihi saiz 150MB dan juga aplikasi yang dikategorikan kurang selamat kepada kestabilan sistem juka menggunakan fungsi ini seperti  (Video editor, 3D, Virtualbox, dsb).

Untuk mengaktifkan fungsi ini, kita perlu terlebih dahulu install perisian ‘qtnx‘. Perisian ini boleh dipasang dalam Ubuntu Software Center. Sebenarnya 'Test Drive' ini berfungsi dengan menyambungkan komputer kita kepada komputer pelayan di Jerman menggunakan protokol ‘NX' iaitu satu kaedah paparan antaramuka secara berjauhan. Dengan kata lain, jika kita menggunakan 'Test Drive', kita sebenarkan menjalankan aplikasi di komputer pelayan tersebut dan kemudiannya aplikasi ini dipaparkan kembali di skrin komputer kita.

Biar apa pun, fungsi ini sebenarnya boleh membantu kita mencuba aplikasi-aplikasi dalam Ubuntu tanpa mengubah sistem komputer kita dengan syarat kita mempunyai talian internet yang laju. Saya telah mencuba dengan talian Streamyx 1MB dan ternyata ada masanya 'Test Drive' agak semput untuk memaparkan paparan yang lancar. Ini berkemungkinan besar di sebabkan oleh servernya yang jauh iaitu di Jerman. Mungkin ada yang telah mencuba dengan talian yang lebih laju?

Ubuntu Natty Narwhal 11.04

Tux, the Linux penguinI always have been a alpha to beta junkie. I like to test new system (in this case Ubuntu). Right now I have upgrade my Ubuntu 10.10 to Ubuntu 11.04. This is the beta version before it reached stable version. The most notable changes from Maverick is the Unity Desktop. I would not go into detail on the difference between Maverick 10.10 and Natty 11.04, but if you are interested to know more, I will post it later.

ScribeFire - Cara Mudah Menulis Blog

Salam Sejahtera,

Kali ini saya perkenalkan ScribeFire. Satu perisian (Firefox Add-on) yang membantu blogger untuk menulis blog tanpa login ke website blog ( Blogger, Wordpress,dll).

Tulisan saya kali ini pun sebenarnya di buat menggunakan ScribeFire.

Bagaimana mendapatkan ScribeFire?

Pertama sekali pastikan anda sudah ada blog dan menggunakan pelayar Firefox, IE, Chrome, Safari.

Kemudian downloadlah add-on bernama Scribefire.

 

My latest Ubuntu Desktop...

Ok, nothing to say.. nothing to see... just watch the video! Read more...

DamnVid - Youtube Video Downloader

DamnVid adalah perisian untuk download dan convert video daripada YouTube, Dailymotion, Veoh, Metacafe, dll.  Ia juga boleh digunakan secara offline. Secara amnya DamnVid adalah aplikasi video downloader dan converter. Yang bagusnya DamnVid mempunyai versi untuk Linux, Windows dan MacOSX.

Apa yang DamnVid boleh lakukan?
  • Convert video.
  • Download video. Kelebihannya, ia download dan convert video pada masa yang sama - mewujudkan fail baru dengan pantas. 
  • Boleh diguna dalam semua komputer (Linux, Windows, OSX).
Mahu Download?

Linux : Ubuntu - Taip melalui terminal = sudo add-apt-repository ppa:damnvid/ppa

Windows dan Mac OSX : Pilih sini

Oh ya, Damvid ini adalah satu aplikasi sumber terbuka yang dilesenkan di bawah lesen GNU GPL v3.

Maknanya, ia PERCUMA!!!

Antaramuka DamnVid


Contoh download video dari Youtube dengan gunakan DamnVid dalam Windows, OSX dan Ubuntu...