Yang mana satu: Ubuntu, PCLOS dan Linux Mint ?


Salam semua,

Selepas beberapa hari menggunakan Linux Mint akhirnya saya rasa saya sudah boleh membuat kesimpulan tentang pilihan kegemaran saya.

Secara keseluruhan, pada akhirnya saya masih memilih Ubuntu berbanding PCLOS dan Linux Mint.



Kenapa?

Mungkin kerana saya sudah terlalu selesa menggunakan Linux Ubuntu. Mungkin juga sebab buat masa ini Linux Ubuntu adalah distro kegemaran ramai. Tiada fakta saintifik yang spesifik untuk saya nyatakan, namun pada saya Ubuntu mudah dipelajari dan digunakan, forumnya mesra pengguna dan cepat mendapat jawapan, tutorialnya berlambak dalam internet, dan yang paling penting saya berasa selesa, selamat dan yakin saya menggunakan distro yang stabil. Lagi pun saya suka dengan konsep boleh update sistem setiap hari. Pada saya ini menunjukkan kemajuan Ubuntu dan perkembangan positif kerana setiap hari ada sahaja fix untuk Ubuntu. Lebih banyak fix, lebih banyak komponen atau hardware yang akan disupport pada masa hadapan.

Macam mana dengan PCLOS dan Linux Mint?


PCLOS dan Linux Mint yang adalah distro yang hebat. Malah saya tak terkejut jika ada pengguna yang lebih memilih PCLOS dan Linux Mint berbanding Ubuntu. Pada saya antara ketiga-tiga distro, tiada yang melebihi yang lain. Masing-masing dicipta untuk tujuan masing-masing.

PCLOS, dengan mottonya "the hopper stopper" yang bermakna distro yang akan akhirnya dipilih oleh pengguna selepas mencuba pelbagai-bagai distro, nampaknya tidak serasi dengan saya. Mungkin saya sudah terlalu selesa dgn GDebi dan apt-get iaitu kaedah install program dalam ubuntu, maka saya berasa leceh dengan cara pemasangan dalam PCLOS (selain guna synaptic).


Linux Mint pula gagal mendapat tempat dari segi ideanya untuk saya. Mungkin kerana saya boleh memasang sendiri semua ciri-ciri multimedia utk ubuntu, maka rasanya tidak relevan untuk gunakan Linux Mint. Lagi pun saya dapati Linux Mint juga gunakan repository Ubuntu dan saya dapati dari segi fix hardware pun agak ketinggalan berbanding Ubuntu. Contohnya, masalah overheat hardisk yg telah diselesaikan oleh UBuntu masih timbul dengan Linux Mint Elyssa. Oleh itu, rasanya lebih baik jika gunakan Ubuntu sahaja.

Secara kesimpulan, PCLOS dan Linux Mint amat sesuai untuk pengguna Windows yang baru nak mengenali Linux. Mungkin selepas ini, saya akan syorkan agar pengguna baru mulakan perjalanan ke dunia Linux menerusi PCLOS atau Linux Mint. Kemudian apabila sudah kenal barulah boleh memilih distro yang benar-benar sesuai dengan diri masing-masing.

LINUX - The freedom to choose!!!! LINUX RULES!!!!

Loading image

Click anywhere to cancel

Image unavailable

Cyberjaya TV Live!

RTM2 Live!



Sila tunggu dalam 2 minit untuk connecting dan loading.

RTM1 Live!



Sila tunggu 2 minit, loading dia ni agak perlahan.


Kod : (Sila copy dan paste dan tambah < di permulaan kod. Cth = <embed type=".......)

embed type="application/x-mplayer2" pluginspage="http://www.microsoft.com/Windows/Downloads/Contents/MediaPlayer/" src="http://bkj-station2.jaring.my/RTM1" filename="http://bkj-station2.jaring.my/RTM1" autostart="False" showcontrols="True" volume="100" id="mediaPlayer" displaysize="4" autosize="-1" showstatusbar="True" showdisplay="True" autorewind="True" width="350" height="350">

Cuba Linux Mint

Hari ini saya install Linux Mint Elyssa pula ke dalam laptop saya ni.

Nampaknya betul seperti yang dikatakan Mint, ia support semua hardware dan multimedia function dalam notebook saya. Tapi ia tidak mengejutkan sebab versi Elyssa ini adalah kembar kepada Ubuntu Hardy, maka sepatutnya apa yang hardy boleh buat, Elyssa juga boleh buat.

P/S: Saya dapati Linux Mint ini sama jer macam Ubuntu + Ubuntu Restricted Package (utk multimedia) tapi pelik, masalah hard disk overheat yang dah diselesaikan dalam Hardy masih berlaku dalam Elyssa.

PCLOS : Not For Me :(

Selepas menggunakan PCLOS selepas beberapa hari, nampaknya saya semakin hilang minat nak terus menggunakannya. Ini pendapat peribadi saya. Bukan sebab PCLOS ini tak hebat, tapi mungkin tak kena dengan citarasa saya. Tulisan saya ini tentunya akan bias kepada ubuntu sebab saya hanya memakai PCLOS untuk beberapa hari sahaja sedangkan saya dah pakai ubuntu hampir setahun. Saya akan cuba berikan persektif saya secara jujur dan ikhlas. Pembaca diminta tidak menganggap tulisan saya ini sebagai satu tulisan profesional tetapi lebih kepada suatu catatan peribadi sahaja.



Pro:

Saya rasa PCLOS lebih laju (tiada bukti saintifik cuma perasaan jer) dari segi boot dan shutdown. Dari segi pemasangan, ia setara dengan ubuntu. Senang jer pemasangannya. PCLOS 2007 ni memang hebat dari segi grafik. Semua grafiknya cantik-cantik, bermula daripada boot screen hinggalah ke ikon dan paparan shutdown.

Dalam PCLOS ni ada control center yang sama macam control panel dalam windows. Sememangnya sungguh memudahkan berbanding dengan ubuntu yang tidak menggunakan Control Center (secara defaultnya - tapi boleh dipasang).

Semua sokongan multimedianya sudah terpasang. Maksudnya, selepas install sahaja kita sudah boleh mainkan lagu .mp3 dan boleh browse video flash youtube dan sebagainya. Saya juga dapati driver untuk intel 945 saya di sokong sepenuhnya (mungkin sejak tahun lalu lagi) semasa paparan boot berbanding ubuntu yang hanya baru-baru ini sahaja menyediakan driver intel 945 dalam ubuntu hardy. PCLOS dikatakan lebih banyak support untuk hardware tapi nampaknya buat masa ia tidak support card reader saya.



Kontra:

PCLOS ini adalah gubahan daripada mandriva tapi menggunakan sistem apt-get debian (synaptics sebagai antaramuka) yang nyata ada kelebihan berbanding urpmi (cara biasa install program dalam Mandriva) dan sebilangan program bukan yang versi terbaru. Walau bagaimana pun saya rasa sedikit terkilan sebab senarai program dalam repositorinya sedikit sahaja berbanding ubuntu. Kemudian dalam terminal / konsole, saya hampir-hampir tak selesa nak guna arahan-arahannya. Ntah lah, pada hal arahannya sama sahaja, tapi saya rasa terminal kat ubuntu lebih mesra.

Paparan menu KDE dalam PCLOS ni pun buat saya pening. Perlu dinyatakan saya bukan anti KDE, cuma sememang tak berapa minat dengan kde sebab sudah terlalu biasa dengan gnome. Dulu saya memang biasa memakai kde bila menggunakan Red Hat.

PCLOS 2007 ni tak support ntfs secara default, maknanya kita tak dapat write (copy-paste) fail daripada folder pclos terus ke folder windows. Dengan kata lain, kita perlu pasang sendiri ntfs-3g yang membolehkan sokongan sepenuhnya ke atas partition windows.



Kesimpulan:



Saya rasa PCLOS, lebih sesuai untuk pengguna Windows biasa yang baru hendak berkenalan dengan Linux. Pemasangan dan sistem yang lebih menitik-berat kepada GUI amat berguna dan menyenangkan. Ini ditambah pula dengan kaedah pengoperasian desktop yang hampir sama dengan Windows.

Untuk pengguna sederhana teknikal, saya rasa lebih baik menggunakan ubuntu sebab boleh belajar banyak perkara tentang Pengoperasian CLI Linux.

Install PCLinuxOS (PCLOS)

Hari ini saya dah install dan (sedang) gunakan PCLinuxOS 2007 ke dalam notebook Compaq Presario v3000 saya.

Pemasangannya sangat straight forward dan senang bagi saya. Malah semasa pemasangan pun ditanya sekiranya mahu menggunakan NDISWRAPPER dan kaedah capaian Internet. Selepas boot kali pertama. Perkara pertama yang saya perhatikan ialah paparan desktopnya. Ia menggunakan KDE bukan Gnome. KDE pun tidaklah terlalu asing kepada saya sebab saya pernah menggunakannya suatu masa dahulu.

Perkara kedua yang saya buat adalah memeriksa support/ driver hardware. Nampaknya semua disupport oleh PCLinuxOS kecuali Card Reader, ACPI dan Butang multimedia saya (saya seterusnya menjumpai kaedah untuk mengaktifkan fungsi-fungsi itu dalam forum PCLinuxOS).

Seterusnya saya dapati compiz belum digunakan dalam PCLinuxOS dan ia masih gunakan Beryl. Pada saya ini satu kekurangan berbanding Ubuntu. Tapi selepas itu saya update PCLOS, dan sebilangan besar pakej didownload (dekat 2 jam lebih - berMB-MB saiznya). Nampaknya ini sama dengan Ubuntu iaitu kita perlu update dahulu selepas Install. Selepas update selesai, saya dapati Compiz telah terinstall dan seperti biasa banyak pakej telah diupdate ke versi terbaru.

Jadi, ini sahaja buat kali ini sebab saya masih lagi belum puas bermain dengan PCLOS ini. Mingkin minggu depan saya nak cuba Linux Mint???

Ni ada sedikit cekupan skrin PCLOS

ni pulak untuk Ubuntu


Pemasangan : Ubuntu vs Windows XP

Ini ada satu cerita.

Ada sekali tu saya tolong seorang rakan saya (menginstall Windows XP yang rosak untuk kali ketiga) dan bila dia terpandang CD Ubuntu, cepat-cepat dia berkata "Tak mahu pasang Linux. Linux ni susah nak install, nak pakai'.

Oleh kerana dia berkeras hendakan pemasangan semula Windows XP dan tak mahu dah repair-repair, (Windows XP nya memang rosak teruk), saya gesa dia supaya belajar install Windows XP sendiri supaya boleh pasang sendiri Windows di masa depan.

Maka pemasangan pun bermula, dan perkara pertama yang membuatkan beliau terkebil-kebil adalah skrin pempartisian. Saya pun berilah tunjuk ajar. Selepas 40 minit, dia berjaya boot XP untuk kali pertama. "Kan senang install Windows ni" katanya dengan senyuman yang panjang lebar. Tapi lepas tu, senyumannya hilang. XP tak ada audio, dengan resolusi 800x600 minima dan tanpa apa-apa perisian aplikasi. Dia menyandar di kerusi sambil bertanya apa patut dia buat seterusnya kepada saya. Saya pun beritahu lah, kena install driver display dulu. Selepas menyelongkar lacinya beberapa minit, akhirnya dia menjumpai CD driver, lalu di masukkan ke dalam cd drive tapi tak boleh install sebab perlukan NET Framework 1.1. Jadi sekarang dia kena settingkan capaian internet pula untuk lakukan Windows Update. Oh ya, semasa dia online tu, XP tu tak ada antivirus, dan hanya gunakan firewall asas XP. Selepas (ntah berapa kali) berkali-kali reboot barulah dia dapat settingkan display, sound, printer, modem dan sebagainya.... :-(

Selepas itu dia sedar MS Officenya tak ada, Photoshopnya juga hilang. Akhirnya saya ajarkan cara-cara nak install semua perisian-perisian tersebut. (Kebanyakan aplikasi kena download internet - huh!) Hampir 4 jam berlalu, barulah dia dapat Windows XP yang seperti yang dia inginkan.

Selepas itu, saya minta dia cuba installkan Ubuntu 8.04 Hardy Heron. Pada mulanya dia menolak, tapi saya desak juga atas alasan pembelajaran. Selepas 25 minit, Ubuntunya berjaya dipasang, semua harware sudah terinstall drivernya, dan telah tersedia semua perisian yang diperlukan dalam sebuah komputer. Yang tak ada pula boleh terus dipasang dengan senang. Kagum juga dia akhirnya.

"Kalau nak tahu, inilah sebabnya kenapa geng MS jual PC yang dah tersedia dengan XP pre-installed. Sebab kalau nak suruh pengguna install sendiri, maka tak ramailah yang gunakan Windows sebab takut susah".

Mencuba Linux Perisa Lain

Setelah seberapa lama menggunakan Ubuntu, terdetik juga akhirnya di hati saya nak mencuba distro Linux lain.

Bukan apa, saya rasa amatlah rugi kalau tak cuba pelbagai distro sebab kebanyakan distro boleh run daripada CD (Live CD).

Pengalaman saya menggunakan linux ni bermula dari 1998 lagi iaitu bermula dengan Red Hat, dan selepas itu saya mencuba Slackware dan kemudiannya Debian, Gnoppix, Mandrake, Mandriva, SuSe dan last sekali Gentoo sebelum saya berhenti sekejap menggunakan Linux kerana kerja saya memerlukan saya menggunakan persekitaran Windows 100%. Akhirnya 2 tahun lepas saya mencuba Ubuntu 6.06 dan merasakan ia amat mesra pengguna dan sokongan komuniti dalam forumnya amat aktif dan berkesan. Saya rasa kebanyakan Distro yang popular ini mempunyai satu persamaan iaitu sokongan komuniti yang hebat dan pengurusan pegeluar yang terancang.

Namun seperti yang saya nyatakan, saya tidak dapat menggunakannya akibat daripada tuntutan kerja yang memerlukan saya menggunakan Windows. Pada akhir tahun 2007, saya berpeluang mencuba Ubuntu 7.10 Gutsy dan saya gembira menggunakannya sehingga kini.

Walau pun begitu, saya amat tertarik dengan pelbagai perisa (distro) yang ada pada hari ini terutamanya Linux Mint dan PCLinuxOS. Linux Mint ini berasal dari Ubuntu juga:

Dari Linux.com

try Linux Mint 2.2, an Ubuntu-based distro that throws in support for Flash 9, Windows Media Format, DVDs, MP3s, and troublesome wireless cards.


Manakala PCLinuxOS adalah daripada Mandriva (Mandrake).

Dari polishlinux.org:

It was forked from Mandrake Linux (Mandriva at present) in 2003. It’s now a fully independent distro, although it does take advantage of a few of Mandriva’s technologies.


Saya akan post pengalaman saya menggunakannya nanti.

Taik Idung Untuk Kesihatan?


Ntah ler, apa nak jadi dunia ni....wakakakakaka!!!

Ni boleh wat berniaga ni... tentu mendapat sambutan...

Loading image

Click anywhere to cancel

Image unavailable

Senarai 10 Perisa Linux Paling Popular Mei 2008

Mengikut statistik harian laman web Distrowatch, perisa Linux paling popular untuk Mei tahun 2008 setakat ini adalah:

No Perisa hits/day

1 Ubuntu 2362 >
2 PCLinuxOS 1459 <>
4 Fedora 1373 >
5 Mint 1341 <>
7 Debian 834 =
8 Sabayon 766 =
9 Damn Small 671 <>

Simbol:

= Tidak berubah, > Naik, < href="http://ubuntu.com/">Ubuntu
2. PCLinuxOS
3. openSUSE
4. Fedora
5. Linux Mint
6. Mandriva
7. Debian
8. Sabayon
9. Damn Small
10. Dreamlinux


Dalam sepuluh itu nampaknya, perisa berteraskan debian seperti ubuntu, linuxmint berada di atas. Mungkin kerana support dalam komuniti yang hebat dan berkesan.

Tip GMail yang terhebat....!!

Saya baru sahaja terjumpa satu tips gmail yang saya rasa sangat hebat...

Jadi saya nak kongsikan bersama di sini.

Tip Hari ini:


katakan alamat email anda adalah mohddol@gmail.com

Jika ada orang menghantar email kepada mohd.dol@gmail.com atau mohd-dol@gmail.com atau m.o.h.d.d.o.l@gmail.com

semua itu akan di hantarkan kepada alamat asal iaitu mohddol@gmail.com

anda juga boleh tambahkan apa-apa perkataan lain dalam alamat emel semasa menghantar emel ke mohddol@gmail.com dengan cara menambah simbol tambah (+).

Contohnya:

mohddol+manusia.biasa@gmail.com

m.ohd.dol+peliknya.alamat.dia.ni@gmail.com

semua emel itu akan dihantar kepada mohddol@gmail.com

okay?


try lerr

Attrib : Baiki Pendrive diserang virus/spyware

Salam semua,

hari ini kita bincangkan tentang arahan attrib.

Sebenarnya, semalam ada seorang rakan saya bertanya bagaimana mahu membaiki pendrivenya yang telah diserang virus/spyware. Katanya virus tersebut telah dihapuskan dengan menggunakan Payung Merah tapi setiap kali di double klick pada ikon pendrive dalam My Computer, satu tetingkap keluar memberitahu bahawa ada fail tidak boleh di run....

Jadi cara paling mudah adalah dengan mengedit fail "autorun.inf" yang berada dalam pendrive tersebut. Namun fail ini adalah fail system yang tersorok. Maka mula-mula sekali kita perlu jadikan fail ini tidak tersorok dan bukan fail system. Caranya dalah seperti mana berikut:

Buka Command Prompt.

Klik [start]-[run]-taip "cmd"-tekan [enter]

Tukar pemacu aktif ke Pendrive

Katakan pendrive diberi label F: dalam My computer, maka;

C:/Documents and Settings/default>

Taip "F:"

C:/Documents and Settings/default>F:

Maka jadilah macam ni --> F:/>

Taip arahan di bawah:

F:/> attrib -s -h -r autorun.inf

F:/> notepad autorun.inf

Padamkan semua kandungan dalam fail tersebut, jadikan ia fail kosong.

Kemudian save dan tutup.

Kembalikan autorun ke bentuk asal.

F:/> attrib +s +h +r autorun.inf

Eject dan plug kan kembali pendrive tu...

Siap... Double click, jadi tak?

Tutorial video dan multimedia dalam Ubuntu!!!

Baik, untuk kali ini saya akan terangkan bagaimana kita boleh dapatkan fungsi sepenuhnya multimedia untuk Ubuntu. Tutorial ini adalah khas untuk Ubuntu 8.04 Hardy Heron namun boleh digunakan untuk Gutsy dengan menukar perkataan 'Hardy' kepada 'Gutsy' di kod-kod tertentu.

Ini dia prasyarat sebelum teruskan:

1. Perlu pastikan display (Intel/ATI/NVidia, sebagainya) boleh diguna.
2. Perlu pastikan sound boleh diguna.
3. Perlu ada sambungan ke internet.
4. Perlu pilih semua pilihan (tick) dalam Software Sources kecuali CDROM

System > Administration > Software Sources

tips : Sila pilih mirror yang terdekat untuk download dengan dengan laju. Kalau tak tau saya syorkan guna mirror Taiwan.

Baiklah, jika prasyarat sudah dipenuhi, mari kita mulakan.

LANGKAH 1 : Pasang pakej wajib.

Buka Terminal

Applications > System > Terminal

Copy dan paste arahan berikut ke dalam terminal

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/hardy.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list


wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update


Jika berlaku ralat : Masukkan arahan di bawah satu persatu (copy paste) secara manual ke dalam Software Sources. Dan kemudiannya ulang arahan di atas tadi.

deb http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free
deb-src http://packages.medibuntu.org/ hardy free non-free


PASANG ADOBE FLASH


sudo apt-get purge flashplugin-nonfree gnash gnash-common swfdec-mozilla && sudo apt-get install flashplugin-nonfree libflashsupport



PERHATIAN: INI UNTUK UBUNTU 8.04 HARDY HERON SAHAJA

32-Bit Ubuntu:

sudo apt-get remove icedtea-gcjwebplugin openjdk-6-jre && sudo apt-get install alsa-oss compizconfig-settings-manager faad gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse gstreamer0.10-pitfdll libflashsupport liblame0 sun-java6-fonts sun-java6-jre sun-java6-plugin pulseaudio-utils unrar w32codecs


64-Bit Ubuntu:

sudo apt-get install alsa-oss compizconfig-settings-manager faad gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse icedtea-gcjwebplugin libflashsupport liblame0 pulseaudio-utils unrar w64codecs


JIKA ANDA ADA RALAT?

sudo dpkg --configure -a


sudo apt-get install -f


sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade


Jika ada mesej: "certain packages don't exist and can't be installed"

sudo rm /var/lib/apt/lists/partial/*

sudo apt-get update



LANGKAH 2: Stream dengan Firefox


UBUNTU 8.04 HARDY HERON SAHAJA!!!


sudo apt-get remove kaffeine-mozilla mozilla-helix-player mozilla-mplayer mozilla-plugin-vlc totem-mozilla xine-plugin


sudo apt-get install gnome-mplayer gecko-mediaplayer

ADA RALAT? Cuba paste arahan ini:

rm $HOME/.mozilla/firefox/pluginreg.dat



LANGKAH 3: Penukaran Sound dan Video


SOUND CONVERSION


sudo apt-get install soundconverter oggconvert exfalso easytag easytag-aac


VIDEO CONVERSION


sudo apt-get install ffmpeg faac


Buka Google pastu search dan download WinFF.

LANGKAH 4: Memainkan /Ripping /Burn DVD


Memainkan


Nota: Pastikan CD/DVD-ROM source pada Software Source (Rujuk arahan Prasyarat) tidak ditanda/tick.

sudo apt-get install vlc


sudo apt-get install gxine libxine1-ffmpeg xine-ui

sudo apt-get install libdvdcss2 libdvdread3 libdvdnav4 build-essential debhelper fakeroot


kemudiannya laksanakan arahan ini untuk bolehkan Ubuntu mainkan semua jenis DVD tak kira region:

sudo /usr/share/doc/libdvdread3/install-css.sh


atau kalau tak jadi, cuba ini pula:

sudo /usr/share/doc/libdvdread3/examples/install-css.sh



RIPPING


Anda boleh rip standard disc image dengan cara

klik kanan pada ikon disc dan pilih "Write to Disk".

atau boleh gunakan program lain iaitu dvd::rip

sudo apt-get install dvdrip



BURNING


Anda boleh rip standard disc image dengan cara

klik kanan pada ikon disc dan pilih "Write to Disk".

atau anda boleh buka google dan cari "Tovid". Download .deb file dan install.

Nota: Jika nak tukar region DVD drive supaya boleh main DVD luar negara:

sudo apt-get install regionset

Nota: Anda boleh tukar 5 kali sahaja!!! Berikut region DVD yg boleh ditukar.

RC1 = North America (USA and Canada)
RC2 = Europe, Middle East, South Africa and Japan
RC3 = Southeast Asia, Taiwan, Korea
RC4 = Latin America, Australia, New Zealand
RC5 = Former Soviet Union (Russia, Ukraine, etc.), rest of Africa, India
RC6 = China


LANGKAH 5: Tips


Tips dan Tricks


1. Laptop Touchpad: Nyahaktif Touchpad semasa menaip:

gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf

Cari Section berikut dan tambahkan arahan SHMConfig

Section "InputDevice"
Identifier "Synaptics Touchpad"
Driver "synaptics"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "Protocol" "auto-dev"
Option "HorizEdgeScroll" "0"
Option "SHMConfig" "true"
EndSection

close dan save.

Klik System > Preferences > Sessions

Klik "Add".

Nama: Touchpad Syndaemon
Arahan : syndaemon -i .5 -d
Description: Nyahaktif touchpad semasa menaip

REBOOT.



2. Resolution: Tukar resolution skrin

Tekan Alt+F2 dan taip gksudo displayconfig-gtk


Applikasi dan Permainan


1. Papar dan isi borang PDF secara online dengan Adobe Reader browser plugins:

sudo apt-get remove mozplugger && sudo apt-get install acroread-plugins mozilla-acroread


2. Aplikasi audio:

sudo apt-get install exaile audacious



3. Google Earth:

sudo apt-get install googleearth

4. Tweak Startup Ubuntu

sudo apt-get install startupmanager

CAri ia dalam System > Administration.

Nota : Untuk gambar startup, pastikan jangan lebih colour depth 16-Bits.


TroubleShooting


1 . Jika anda ada masalah, step pertama adakah reboot dahulu!


Beriku adalah cara untuk selesaikan masalah:

ADOBE FLASH

sudo apt-get purge flashplugin-nonfree && sudo apt-get install flashplugin-nonfree

Restart Firefox. Jika masih tak jadi, rujuk Langkah 1 dan reinstall Adobe Flash.


GECKO MEDIA PLAYER/MPLAYERPLUG-IN

rm $HOME/.mozilla/firefox/pluginreg.dat


GNOME MPlayer/MPlayer

Masalah Gambar/Video Tak Keluar:

System > Preferences > Appearance > Effects. Pilih NONE.

Sound: Masalah-masalah am.

GNOME MPlayer

Klik Edit > Preferences > Advanced

Tandakan/Tick "Software Volume Control".


MPlayer

right-click pada tetingkap video dan pilih Preferences > Audio dan tandakan/tick "Enable Software Mixer".

Nota: Pastikan video diclose terlebih dahulu. Lepas buat perubahan sound baru dibuka semula atau restart sahaja App tu.


JAVA: Masalah dengan java


sudo update-alternatives --config java