new theme+ VirtualBox

new theme: Buat sendiri : LinVista OSX

gambar virtualization: XP dlm Linux Ubuntu





Hampeh ko Pencurik!

Kabel telefon line rumah kena curi!!!
Sudah hampir seminggu lebih saya tidak dapat akses internet!

Sebabnya? Kabel telefon kena potong dan dicuri. Wohooo!!! Sungguh hampeh pencuri berkenaan, nak curi takde bagi amaran, tiba-tiba saja line stimix mati. Kejadian itu berlaku semasa saya tengah guna Stimix malam Jumaat lepas. Sungguh hampeh! ( Memang stimix kat rumah saya on 24 jam pun!)

Sampai hari ni, line telefon tak boleh direcover balik, tak boleh nak call out/call in tapi line Stimix dah okay! Pelik arghh??? Itu pun lepas call hotline TM - 1300-888-123 hampir-hampir setiap hari. Bukan apa, kita nak tahu perkembangan terbaru aje.

Sepanjang tak boleh nak akses internet ni, rasa badan lain macam je! Kemaruk kot???

Tapi, saya ada pesanan kat pencuri cibai tu! Bayangkan semasa kita betul-betul nak guna telefon, yalah kalau ada bahaya - bencana kebakaran atau apa-apa, tak ke buat penaya orang kalau lagu tu? Hampeh betul ! Buat-buat bertaubatlah!

Hmm..

Setting celcom3g / maxis3g dalam Ubuntu Gutsy

Persediaan


Kenalpasti sambungan-sambungan yang boleh dilakukan.


1. Taip arahan ini di terminal.


sudo wvdialconf



Sediakan Aturan Sambungan



1. Taip di Terminal :


sudo gedit /etc/wvdial.conf



2. Copy/paste kod berikut:



[Dialer celcom3g]


Phone = *99***1#


Modem = /dev/ttyUSB0


Username = user


Password = pass


ISDN = 0


New PPPD = yes


Baud = 1843200


Init2 = ATZ


Init3 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0


Modem Type = Analog Modem



[Dialer maxis3g]


Phone = *99#


Modem = /dev/ttyUSB0


Username = maxis


Password = wap


ISDN = 0


New PPPD = yes


Baud = 1843200


Init2 = ATZ


Init3 = ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0


Modem Type = Analog Modem



3. save, close wvdial.conf


4. Sambungkan modem/usb 3g. Tunggu dia detect.



Mula Sambungan



1. Buka terminal, pilih sambungan anda dan taip


sudo wvdial celcom3g


sudo wvdial maxis3g



2. Sambungan berjaya ke celcom3g apabila terpapar nombor IP di terminal tersebut. Jangan tutup terminal!



Tamatkan Sambungan


1. Di terminal sambungan tadi, tekan CTRL+C. Exit Terminal.

Install Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon dlm USB (Kingston USB FlashDisk)

Tutorial ini adalah berkenaan:

1. Install dan boot Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) menggunakan USB flash disk.
2. Simpan dan restore perubahan dalam Ubuntu menggunakan persistent partition "casper-rw".

Siapa yg paling afdal menggunakan tutorial ini:

1. Mereka yang sudah biasa menggunakan Ubuntu dan desktop Gnome.

Nota:

Ubuntu 7.10 boot dalam USB agak lambat jika dibandingkan dengan live cd tapi prestasinya lebih baik drp live cd, jadi sila sabar!!! Tutorial ini adalah berdasarkan pengalaman saya install Gutsy dalam USB Kingston 1G saya mengikut tutial yang saya perolehi daripada pendrivelinux.com

Sebelum install, perkara ini perlu disediakan/dibuat :

Perisian:

1. Download Ubuntu7.10 ISO
2. Download U710fix.tar daripada http://pendrivelinux.com/downloads/U710fix.zip

Perkakasan

1. CD/DVD Burner
2. 1GB USB flash drive (2GB+ lebih baik)


Ubuntu 7.10: Pemasangan dalam USB

Tip: Sila Copy (Ctrl+c) dan Paste (Ctrl+v) arahan berikut ke dalam terminal. Gantikan x dengan usb Kingston anda.

PERSEDIAAN INSTALL

1. Burn fail image Ubuntu 7.10 ISO ke dalam CD untuk buat live CD <--- buat dalam komputer @ OS lain dahulu

2. Masukkan CD Ubuntu tadi dan USB Kingston

3. Restart komputer dan boot Live CD tadi

SEDIAKAN PARTITION

1. Buka terminal

Code:
sudo su


2. Check drive untuk USB Kingston (/dev/sda1) <---- gantikan sda1 dengan nama untuk drive usb anda

Code:
fdisk -l


3. Nyahlekap USB

Code:
umount /dev/sda1


4. Buat partition

Code:
fdisk /dev/sda


Ikuti arahan ini satu persatu mengikut wizard program fdisk untuk buat partition: -
TAIP/TEKAN:

[p] [n] [p] [1] [tekan enter] [masukkan +750M] [a] [1] [t] [6] [n] [p] [2] tekan [enter] tekan [enter] [w]

5. Pastikan partition pertama telah dinyahlekap

Code:
umount /dev/sda1


6. Format partition pertama <--tunggu

Code:
mkfs.vfat -F 16 -n ubuntu710 /dev/sda1


7. Pastikan partition kedua telah dinyahlekap

Code:
umount /dev/sda2


8. Format partition kedua <---tunggu

Code:
mkfs.ext2 -b 4096 -L casper-rw /dev/sda2


9. Cabut USB Kingston

SEDIAKAN SISTEM

1. Masukkan USB Kingston

2. Update OS Ubuntu

Code:
apt-get update


3. Install syslinux dan mtools

Code:
apt-get install syslinux mtools


4. Install sistem linux ke dalam usb

Code:
syslinux -sf /dev/sda1


5. Tukar direktori ke CDROM

Code:
cd /cdrom


6. Copy fail sistem

Code:
cp -rf casper disctree dists install pics pool preseed .disk isolinux/* md5sum.txt README.diskdefines ubuntu.ico casper/vmlinuz casper/initrd.gz /media/ubuntu710/


* Ignore/ abaikan ralat "cannot create symbolic link" jika ada

7. Tukar direktori /home/ubuntu

Code:
cd /home/ubuntu


8. Dapatkan U710fix.zip jika belum

Code:
wget pendrivelinux.com/downloads/U710fix.zip


9. Unzip fail U710fix.zip tadi

Code:
unzip -o -d /media/ubuntu710/ U710fix.zip


10. Restart komputer, set BIOS supaya boot daripada USB.

11. Restart komputer. Selesai install!


Nota: Jika USB Kingston itu tidak boleh boot sila taip di terminal

Code:
sudo apt-get install lilo


Code:
lilo -M /dev/sda
<---- tukar sda dengan nama drive usb anda

P/S: Tutorial ini berdasarkan tutorial drp http://www.pendrivelinux.com/2007/09/28/usb-ubuntu-710-gutsy-gibbon-install/

USB Support dalam Virtualbox

Untuk guna usb dalam virtualbox :

1. Pastikan kita pakai Virtualbox bukan version OSE . Boleh didapati di:

http://www.virtualbox.org/download/1.5.4/virtualbox_1.5.4-27034_Ubuntu_gutsy_i386.deb

* Sila check versi terbaru di dalam web virtualbox. Masa sekarang versi 1.5.4 adalah terbaru.

4. Buka terminal / konsole / CLI

taip:

wget -q http://www.virtualbox.org/debian/innotek.asc -O- | sudo apt-key add -

3. Masukkan sumber baru dalam /etc/apt/sources.list

Buka [System][Administration][Software Sources] dan masukkan password

Tab [Third Party Software] - Klik butang [Add]

Masukkan :

deb http://www.virtualbox.org/debian gutsy non-free

3. Buka Synaptic

[System][Administration][Synaptic Package Manager]

Klik [Search] Taip virtualbox

Klik pada tajuk virtualbox dalam senarai <---- ingat! bukan virtualbox ose


Mark for installation

[Apply]



4. Selesai Install, virtual box akan minta kita set usergroup. Untuk itu sila buka:

[System][Adminitration][Users and Groups]

Klik [Manage Groups]

Scroll down dan double klik vboxusers

Tick root dan nama $username kita.

[Close]

Untuk install OS client (WinXP) sila ikuti wizard yang tersedia dalam virtualbox.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lepas install WinXP, untuk aktifkan USB support dalam virtualbox perkara berikut perlu dibuat :

1. Shutdown WinXP

2. Klik [ Setting ]

3. Klik USB

4. Klik [Enable USB Controller] dan [ Enable USB EHCI Controller] untuk usb2.0 support.



Untuk guna USB device :

1. Boot WinXP <---- sila tekan (Right Ctr + F) utk keluar drp Full Screen atau (Right Ctrl + L) Seamless Mode

2. Connect USB kita (pendrive atau apa-apa sahaja) * tekan (Right Ctrl) utk keluarkan mouse drp Virtualbox ke desktop ubuntu

3. Akan keluar autoplay pada Ubuntu - Klik kanan pada nama usb device dan umount usb device itu

4. Pada icon USB kat bawah virtualbox status bar tu klik kanan, USB device kita sepatutnya dah dikesan.

5. pilih USB devices yang mahu diguna.

6. Selesai. Sepatutnya autoplay dalam windows pula yang keluar.

7. Tekan (Ctrl+F) untuk Full Screen.



* Oh ya, untuk dapatkan full screen tu, kita kena install Guest Addition dalam windows. Lepas install Guest Addition ni juga, kita sudah tidak perlu tekan (Right Ctrl) untuk ke dekstop Ubuntu.



Untuk install Guest Addition

1. Dalam Windows sila klik menu [Devices][Install Guest Addition] <---- pastikan tiada CD dalam CD / DVD drive kita.

2. Buka My computer (jika autoplay tak jalan).

3. Klik CD Drive - Ikuti Wizard untuk install Guest Addition.





* aku pun pakai gak virtual box, bab usb tu, kalau tak jadi juga, workaround aku pakai aku pakai shared folder.*

Apa itu Ubuntu?


Apa itu Ubuntu?



Ubuntu adalah satu sistem sistem operasi lengkap Linux yang sesuai untuk komputer riba (Notebook), Komputer peribadi (Desktop) dan komputer pelayan (server). Ia boleh digunakan secara bebas dan percuma di rumah, di pejabat, di sekolah dan lain-lain. Ubuntu mengandungi pelbagai aplikasi seperti pemprosesan kata, pembaca mel elektronik, perisian pelayan jaringan dan alat-alat pengaturcaraan.



Ubuntu adalah percuma dan sentiasa akan percuma dan sumber terbuka. Anda boleh memuat turun Ubuntu dan dikongsi bersama rakan-rakan dan musuh anda tanpa perlu membayar lesen penggunaan seperti Windows. Selain itu sistem operasi Ubuntu yang berasaskan Linux juga sangat kebal dan anda tidak perlu menggunakan perisian Anti-Virus untuk mempertahankan sistem komputer anda.



Ubuntu akan mengeluarkan versi terbaru sistem operasinya setiap 6 bulan yang akan mengandungi teknologi, kreativiti dan inovasi terbaru dunia perisian percuma dan sumber terbuka untuk komputer peribadi dan komputer pelayan anda. Setiap 2 tahun Ubuntu juga akan mengeluarkan versi LTS atau "Long Term Support" (Sokongan Jangka Panjang) yang akan disokong selama 3 tahun untuk komputer peribadi dan 5 tahun untuk komputer pelayan. Ini sesuai untuk digunakan di dalam persekitaran aplikasi kritikal syarikat.



Ubuntu juga unik kerana ia dikeluarkan di dalam 1 CD sahaja dan ini memudahkan pengguna untuk memuat-turun.



Pemasang Ubuntu juga sangat mesra pengguna dan mempunyai grafik yang sangat mudah dan menarik untuk membolehkan anda menggunakan Ubuntu (termasuk aplikasi kegunaan pejabat dan semua pemacu) dalam masa lebih kurang 25 minit sahaja.



UBUNTU - LINUX UNTUK INSAN BIASA


Memasang LAMP - Linux + Apache + MySQL + PHP dalam Ubuntu

Hari ini saya berjaya menginstall LAMP dalam linux. Tidak susah pun, senang sahaja.


Kaedah :


Okay saya gunakan kaedah paling senang, yang penting akses internet kena ada.


1. [System] - [Administration] - [Synaptic Package Manager] +password


2. Klik menu [Edit]-[Mark Package By Task] Check [LAMP Server] - [OK]


3. Apply


Selesai. Itu sahaja. Uji Apache dengan buka firefox dan taip di kotak URL: localhost


Tambahan:


1. Install MyPhpAdmin melalui Synaptic. MyPhpAdmin amat berguna untuk akses database MySQL kita nanti.


2. Install WEBMIN. Amat berguna untuk settingkan Apache dan sebagainya tanpa guna terminal.


http://www.webmin.com


Kita boleh tukar default directory Apache drp /var/www/ kepada /home/username/lamanweb melalui admin.

Install aplikasi / perisian dalam ubuntu

Salam semua.


Mungkin perkara pertama yang kita akan buat selepas install ubuntu adalah untuk mengistall atau memasang perisian-perisian yang ada. Kita kena faham satu perkara sebelum itu, perisian windows (secara umumnya; tapi boleh diinstall sekiranya menggunakan virtualization) tidak boleh diinstall dalam linux - termasuklah ubuntu.


Demikianlah juga, perisian Windows (secara umumnya) tidak boleh diinstall dalam Ubuntu.


Oleh itu, janganlah kita harapkan untuk install perisian-perisian yang biasa kita install dalam Windows ya!


Sebenarnya untuk install perisian dalam ubuntu cukup senang, malah lebih senang berbanding dengan Windows.


Fungsi ADD / REMOVE...


Dalam ubuntu ada satu menu Add/ Remove program. Ia boleh dicapai melalui menu [ Application]-[Add/Remove...].


Ia bukanlah seperti Add/Remove Programs.. yang ada dalam Windows. Jika dalam windows kita perlu d/load dahulu perisian terbabit dan kemudiannya kita mulakan pemasangan dengan mengetik ikon program tersebut. Tapi dlam ubuntu ia lebih senang, asalkan ada akses internet, semuanya menjadi senang.


Add/Remove... dalam Ubuntu sudah menyediakan aplikasi-aplikasi yang sesuai dengan ubuntu. Dengan kata lain, semua perisian / program sedah tersenarai.


Kita hanya perlu pilih satu program dan menekan Apply! Perisian yang kita pilih itu akan didownload dan diinstall secara automatik! Ya, secara automatik. Ini kerana, ubuntu mempunyai tapak penyimpanan untuk semua perisian untuknya.


Bagaimana pula sekiranya program yang kita hendak itu tidak tersenarai dalam Add/Remove... ? Sila baca tulisan saya seterusnya untuk mengetahui caranya.


Menggunakan GDebi Installer


Itu senang sahaja. Biasanya fail untuk ubuntu didatangkan dalam format .deb dan .tar.gz atau tar.bz.


Sekiranya fail dalam format .deb, kita hanya perlu install GDebi melalui Add/Remove... dahulu dan kemudiannya kita ke laman web perisian tersebut dan klik pautan untuk download. Seperti biasa, sekiranya anda menggunakan Firefox, ia akan meminta anda memilih untuk membuka atau menyimpan perisian tersebut. Anda boleh memilih mana-mana satu, tapi saya syorkan anda pilih membuka fail tersebut dengan GDebi Installer. Fail itu akan didownload, dipasang secara autormatik!


Untuk format lain seperti .tar.gz dan .tar. bz dan sebagainya, biasanya kita perlu download dahulu fail dan extract ke desktop. Jangan risau, biasanya fail-fail jenis ini disertakan arahan cara-cara untuk pemasangannya melalui terminal.


Install dengan arahan terminal apt-get


Biasanya sekiranya perisian itu telah disediakan untuk ubuntu, anda boleh menggunakan terminal dan menggunakan arahan apt-get. Sekali lagi, jangan risau kerana arahan sepatutnya disertakan dalam laman web perisian tersebut. Kita perlu ikuti sahaja satu persatu arah tersebut.


Senang kan?


Selamat mencuba...