USB Support dalam Virtualbox

Untuk guna usb dalam virtualbox :

1. Pastikan kita pakai Virtualbox bukan version OSE . Boleh didapati di:

http://www.virtualbox.org/download/1.5.4/virtualbox_1.5.4-27034_Ubuntu_gutsy_i386.deb

* Sila check versi terbaru di dalam web virtualbox. Masa sekarang versi 1.5.4 adalah terbaru.

4. Buka terminal / konsole / CLI

taip:

wget -q http://www.virtualbox.org/debian/innotek.asc -O- | sudo apt-key add -

3. Masukkan sumber baru dalam /etc/apt/sources.list

Buka [System][Administration][Software Sources] dan masukkan password

Tab [Third Party Software] - Klik butang [Add]

Masukkan :

deb http://www.virtualbox.org/debian gutsy non-free

3. Buka Synaptic

[System][Administration][Synaptic Package Manager]

Klik [Search] Taip virtualbox

Klik pada tajuk virtualbox dalam senarai <---- ingat! bukan virtualbox ose


Mark for installation

[Apply]



4. Selesai Install, virtual box akan minta kita set usergroup. Untuk itu sila buka:

[System][Adminitration][Users and Groups]

Klik [Manage Groups]

Scroll down dan double klik vboxusers

Tick root dan nama $username kita.

[Close]

Untuk install OS client (WinXP) sila ikuti wizard yang tersedia dalam virtualbox.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lepas install WinXP, untuk aktifkan USB support dalam virtualbox perkara berikut perlu dibuat :

1. Shutdown WinXP

2. Klik [ Setting ]

3. Klik USB

4. Klik [Enable USB Controller] dan [ Enable USB EHCI Controller] untuk usb2.0 support.



Untuk guna USB device :

1. Boot WinXP <---- sila tekan (Right Ctr + F) utk keluar drp Full Screen atau (Right Ctrl + L) Seamless Mode

2. Connect USB kita (pendrive atau apa-apa sahaja) * tekan (Right Ctrl) utk keluarkan mouse drp Virtualbox ke desktop ubuntu

3. Akan keluar autoplay pada Ubuntu - Klik kanan pada nama usb device dan umount usb device itu

4. Pada icon USB kat bawah virtualbox status bar tu klik kanan, USB device kita sepatutnya dah dikesan.

5. pilih USB devices yang mahu diguna.

6. Selesai. Sepatutnya autoplay dalam windows pula yang keluar.

7. Tekan (Ctrl+F) untuk Full Screen.



* Oh ya, untuk dapatkan full screen tu, kita kena install Guest Addition dalam windows. Lepas install Guest Addition ni juga, kita sudah tidak perlu tekan (Right Ctrl) untuk ke dekstop Ubuntu.



Untuk install Guest Addition

1. Dalam Windows sila klik menu [Devices][Install Guest Addition] <---- pastikan tiada CD dalam CD / DVD drive kita.

2. Buka My computer (jika autoplay tak jalan).

3. Klik CD Drive - Ikuti Wizard untuk install Guest Addition.





* aku pun pakai gak virtual box, bab usb tu, kalau tak jadi juga, workaround aku pakai aku pakai shared folder.*