Install driver Printer Canon Pixma MP258 (pelbagai siri MP250)

Salam sejahtera,

Hari ini saya berkesempatan untuk menguji Printer Canon Pixma MP258 dalam Ubuntu Natty. Rupa-rupanya, driver untuk siri Pixma MP250 yang ini belum lagi ada dalam Ubuntu. Jadi kita perlu install sendiri drivernya.


Cara-caranya :

1. Dapatkan drivernya disini
2. Extract fail zip yang didownload. Di dalamnya ada 2 fail berformat .deb (cnijfilter-common_3.20-1_i386.deb dan cnijfilter-mp250series_3.20-1_i386.deb) , install kedua-duanya.
3. Sambung printer anda dan cuba cetak test page .

Baiklah, kalau ada masa nanti saya update untuk scanner MP258 ini pula.

Update : 

Nampaknya saya terus boleh guna fungsi scanner di Canon Pixma MP258. Saya sudah mengujinya dengan program 'Simple Scan' yang dah ada dalam Ubuntu. Bagus!
Sekarang anda boleh membeli dakwat dan aksesori Canon Pixma MP258 di Amazon :
 

LyX - Program Pemproses Perkataan dengan teknologi TeX/LaTeX


Saya selalu terjumpa beberapa blog yang membicarakan tentang pemproses perkataan berasaskan teknologi LaTeX. Namun ia tidak pula menarik perhatian saya untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang apa itu TeX/LaTeX.

Pada hari ini, saya rasa seperti sudah bosan dengan OpenOffice. Dengan paparannya, dengan pengoperasiannya. Mungkin saya perlukan sesuatu yang baru untuk menaikkan semangat saya.

Akhirnya, saya terjumpa LyX. Mungkin anda tertanya-tanya, apa itu LyX, TeX dan LaTeX? Untuk maklumat tuan-tuan bolehlah klik pada nama mereka itu.


Tapi secara umumnya, TeX ini adalah sistem penulisan komputer khasnya untuk formula matematik, penulisan berujukan (sekolah undang-undang) dan simbol-simbol. Manakala LaTeX pula boleh kita katakan sebagai himpunan template dari TeX tadi di mana LyX pula berfungsi sebagai antaramuka yang membenarkan kita menggunakan fungsi-fungsi itu.

(Format LaTeX ini adalah wajib dalam penulisan jurnal sains, tesis kedoktoran, dan sebagainya.)

Berbeza dengan pemproses perkataan seperti OpenOffice atau Microsoft Word yang berteraskan WYSIWYG, LyX menggunakan penambaikan yang berteraskan WYSIWYM dimana kita boleh menyediakan dokumen yang berkebolehan untuk menunjukkan paparan sebagaimana yang kita hendaki; tidak kira apa jua platformnya. * Kelebihan ini tiada pada kebanyakan editor WYSIWYG. Contohnya, dokumen MS Word anda tidak boleh dipapar dengan baik sekiranya anda copy paste ke dalam blog. Untuk ciri-ciri lain, anda boleh baca terus di laman web LyX di sini. Oh ya, LyX juga boleh diguna dalam Windows, Linux dan Mac OSX dan boleh disimpan sebagai PDF terus.

Maklumat lain:

Video tentang LyX di web Lyx

di Youtube


Baiklah, saya nak download LyX dulu dan mencubanya. Nanti saya kongsikan pengalamannya.

Alternatif Software window di Linux

Tux, as originally drawn by Larry EwingImage via WikipediaAda beberapa software Opensource bagus yang boleh dipakai;

– Gimp; seperti Photoshop (M$ Windows & Linux)

– Inkscape; seperti CorelDraw atau Adobe Illustrator (M$ Windows & Linux)

– Scribus ; Seperti Adobe InDesign (khusus Linux)

OpenOffice ; Produk komuniti ini menyokong format ODT (Open Document Template) yang disponsor oleh IBM & Sun dan bakal menjadi standard untuk file documents daripada office di masa depan

– Kino DV ; untuk sedut isi camcorder guna Firewire (linux je)

– Cinelerra ; Untuk edit Video (Khusus Linux)

– K3B ; sama seperti Nero (khusus Linux atau Unix dengan)

Wammu ; untuk gunakan SMS, & contact di telefon bimbit (M$ Windows & Linux)

– Digikam ; Seperti ACDSee (khusus Linux)

– VLC ; seperti media player (M$ Windows & Linux)

– Blender ; buat 3D model

- Amarok, XMMS : ini untuk run mp3 (Khusus Linux)

dan ada byk lagi ..... jom sama2 listkan .....

dpkg error: trying to overwrite X, which is also in package Y


Jika ada konflik pakej macam ni:
dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/pakejA (--unpack):
trying to overwrite `/usr/lib/pakejB', which is also in package pakejC
dpkg-deb: subprocess paste killed by signal (Broken pipe)
Errors were encountered while processing:
pakejA
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
(di mana pakejA,pakejB dan pakejC tu nama pakej yang terlibat)
buka terminal dan copy paste-edit
sudo dpkg -i --force-overwrite direktoripakejA/pakejA
kemudian cuba
sudo apt-get -f install

Tukar theme plymouth kepada Sabily

sudoImage via WikipediaSalam.

Untuk tukar theme Sabily ikuti cara ini.

Buka terminal, copy paste:

sudo apt-get install plymouth-theme-sabily


sudo update-alternatives --install /lib/plymouth/themes/default.plymouth default.plymouth /lib/plymouth/themes/sabily/sabily.plymouth 100


sudo update-alternatives --config  default.plymouth

pilih nombor yang ada sabily

sudo update-initramfs -u

Bagaimana untuk reset desktop Ubuntu ?

Ubuntu 10.04 LTS live modeImage via WikipediaKaedah yang akan digunapakai ini amat senang sekali.

1. Klik Places > Home Folder

2. Tekan butang Ctrl+H di keyboard untuk paparkan fail-fail tersembunyi.

3. Cari dan padamkan fail-fail berikut :

.gnome2
.gnome2_private
.gconf
.gconfd
.config
.local
.pulse
.metacity
.emerald

4. Sekarang cuba restart komputer... desktop anda akan kembali seperti mula-mula di install.

Nota: Kaedah ini adalah untuk mengembalikan paparan desktop Ubuntu anda ke asalnya. Kaedah ini bukan penyelesaian untuk masalah-masalah berkaitan driver display, perkakasan dan sebagainya.

Sistem Integrasi Maklumat Murid SiM

Sistem Integrasi Maklumat Murid adalah satu sistem untuk menjadikan pengurusan murid di sekolah menjadi sepadu menggunakan satu sistem yang lengkap dan boleh dipercayai.
Sistem ini nanti akan mengguna-pakai semua kemudahan yang sudah tersedia di sekolah seperti talian SchoolNet dan juga komputer pelayan di makmal.

Click the picture to enlarge


SiM Beta v. 0.1 is online now! If you still remember, I wrote about it just a few months ago here.

For those who are thinking of joining us to test the new system, now is your chance. I really need free testers! Just email me at  farimi (at) gmail.com or just find me in the Facebook for username and passwords.

For now it is set up temporarily at http://simb.homeip.net

Just for fun






Lucid, this April?




Mooooo..........




Best comment ever! Hahahaha...



The unpublished WINDOWS version... 



Pasukan Terjemahan

Bagi sesiapa yang berminat untuk menghulurkan tangan menterjemah GNOME ke Bahasa Melayu, anda dijemput hadir pada  Tarikh: 27 Februari 2010 Masa : 9 malam hingga 11 malam Lokasi: irc.gnome.org ##i18n-ms  Saya memerlukan seberapa banyak maklumbalas dari pelbagai pihak untuk mencapai sasaran 50% aplikasi GNOME 2.30 telah siap diterjemah menjelang akhir tahun ini.  Cara untuk sambung ke channel ##i18n-ms pada irc.gnome.org menggunakan xchat (atau klien irc yang lain):  /SERVER irc.gnome.org  Jika anda telah menyambung ke pelayan irc lain selain irc.gnome.org, sila guna arahan: /NEWSERVER irc.gnome.org  kemudian taip ##i18n-ms pada ruang channel untuk dimasuki (pop up)  atau guna arahan: /JOIN ##i18n-ms  Buat masa ini, anda semua dijemput membaca dokumentasi berikut untuk langkah-langkah menterjemah GNOME ke Bahasa Melayu http://wiki.debmal.my/index.php?title=Terjemah_GNOME  Maklumat pasukan penterjemah GNOME ke Bahasa Melayu yang sedia ada  http://l10n.gnome.org/teams/ms   Bagi mereka yang tidak tahu apa itu GNOME, sila ke http://en.wikipedia.org/wiki/GNOME  Sebarang bantuan yang dihulurkan amatlah dihargai.  --  Terima kasih,  Umarzuki Mochlis http://debmal.my

[SOLVED] - Fixing flash problems in Firefox after updating Ubuntu

Hi,

The flash plugins problems have given me much headache. This had been happening for few times after I installed updates from Ubuntu. Now, I know that, in the updates, there were updates for Firefox.

After searching for a fix in Ubuntuforums and also in many blogs, I did not succeed to solve this problem. Anyway, I finally test a fix which is posted at Rico on Flex  and guess what! It actually fix my problem! My Youtube videos are working again.

Basically, the fix is, you have to put newest Adobe flash plugin in a non-existed sub-folder in your .mozilla folder. You have to create that folder manually and name it 'plugins'. Remember, the .mozilla folder is in your /home/yourname/  directory and are hidden. You have to press CTRL+H to unhidden it.

Okay, enough talk, lets do it.

Problems : flash video not working after updating firefox

Teories : New firefox installations did not have any links to the flash plugins installed.

Fix :

1. Download Adobe newest flash plugins. Click here. The filename is usually install_flash_player_10_linux.tar.gz
Save it anywhere you like!

2. Open the folder where you saved the file. Right click and pick Extract Here. You will get a file ended with .so as libflashplayer.so

Don't close this folder.


3. Open your home folder. Usually you can just click [Places]-[Home Folder]. It is on your Gnome menu on top of your screen.

4. Press CTRL+H and find and open a folder named .mozilla.  Right click and create a new folder called plugins in it.

Don't close this folder.



5. Just copy or drag the libflashplayer.so file from your download folder into your newly created plugins folder.

6. RESTART firefox.

Thats all. Please comments back if this also worked for you!

Top 5 Linux Distributions 2010

 Top 5 Linux Distributions 2010

This is the list of the most popular searches / clicks on Distrowatch.org for this year. Looks like Ubuntu still owns the throne.

Last 12 Months:

Rank Distribution H.P.D*
1 Ubuntu 2232=
2 Fedora 1598>
3 Mint 1424>
4
openSUSE
1330<
5 Mandriva 1051>

Last 6 Months:

Rank
Distribution
H.P.D*
1 Ubuntu 2320>
2 Fedora 1762>
3 Mint 1548>
4 openSUSE 1407=
5 Mandriva 1183>

Last 3 Months:
Mandriva Logo
Rank Distribution H.P.D*
1 Ubuntu 1962<
2 Fedora 1746<
3 Mint 1671<
4 openSUSE 1337<
5 Mandriva 1111<

Last 30 days:

Rank Distribution H.P.D*
1 Ubuntu 2197>
2 Mint 1612>
3 Fedora 1596>
4 openSUSE 1259>
5 Debian 1153>

Last 7 days:


Rank Distribution H.P.D*
1 Ubuntu 2070<
2 Mint 1976>
3 Fedora 1660<
4 openSUSE 1297<
5 Mandriva 1297>


So, it is obvious that Ubuntu is still The Most Popular Linux Distributions! And it is not a shock that Mint is second, considering the good mouth-says about Linux Mint 8 had been going for few months.

Fedora and Mandriva is still the force behind those who like those Red Hat derivatives distros and OpenSUSE is the lone ranger in setting the linux standard today.

By facts, Debian core is the most popular distro on earth with Ubuntu and Mint  marching side-by-side with pride in the Linux world!

My Ubuntu Lucid Lynx 10.04 WISH LIST !

Dear Ubuntu Developer and Ubuntu Community,

This is what I want in my Lucid Lynx 10.04.

1. Native and built-in driver to fully support my Lexmark Z615 inkjet printers.
2. Native and built-in driver to fully support Canon LBP 3050 Laser printer at work!
3. My wife Broadcom wireless adapter worked out of the box- and yes, the current setup in Karmic is problematic.
4. The vboxusers PID problems are fixed!
5. Copy-paste after closing the application worked!
6. Perhaps a free pizza with every Lucid CD's ordered! :D 

Well, I would rant some more, but this would be enough for Lucid! And NO! I don't care about booting in 10 seconds, as long as all my wishes are granted!

Mengaktifkan Driver Wireless dalam Compaq Presario CQ40-627TU

German screenshot of Ubuntu 9.10 "Karmic ...Salam sejahtera,

Kiriman kali ini khas buat saudara Kamaruddin yang menghubungi saya menerusi blog saya ini. Beliau ingin tahu cara untuk mengaktifkan driver wifi dalam Laptop Compaq Presario CQ30 / CQ40xxx untuk Ubuntu 9.10 Karmic Koala.

Terlebih dahulu, terima kasih atas pertanyaan saudara. Di sini saya akan cuba jelaskan dengan seringkas yang mungkin kaedahnya. Saya ucapkan juga tahniah kerana saudara juga berjaya memasang Ubuntu ke dalam lebih kurang 20 unit komputer sebelum ini. Satu kejayaan untuk saudara. Tahniah!

Baiklah, mari kita mulakan. Saya kira, saudara sudah pun selesai memasang Ubuntu pada laptop tersebut dan hanya mahu mengaktifkan driver wirelessnya sahaja. Oleh itu saya tidak akan menulis tentang kaedah untuk memasang Ubuntu 9.10 di sini.

Pertama sekali, cara saya ini hanya telah uji berjaya pada model Presario CQ40-627TU menggunakan Ubuntu 9.10 Karmic Koala. Saya tidak pasti sekiranya ia juga boleh diguna-pakai pada model lain dan juga versi Ubuntu lain. Tapi secara teorinya, sekiranya ia menggunakan perkakasan sama, maka cara ini sepatutnya boleh berjaya.

Buka terminal :-

1. Kita periksa dulu jenis adapter wifi laptop :    sudo lspci
pastikan kita mempunyai adapter Broadcom terlebih dahulu. Model 627TU yang diuji mempunyai adapter Broadcom BCM4312 (rev 01). 

2. Pada awalnya, jockey (pengesan hardware Ubuntu) akan mengesan adapter Broadcom ini. Malahan akan memberikan pilihan untuk ACTIVATE Driver; dan berkemungkinan besar juga driver tersebut akan dipasang secara automatik semasa memasang Ubuntu. Kita boleh pastikan keadaan ini menerusi Synaptic Package Manager. Taipkan broadcom di SEARCH.

3.  Sekiranya pakej bcmwl-kernel-source dan bcmwl-modalaliases telah dipasang. Sila BUANG terlebih dahulu. Klik kanan dan pilih pilihan Mark for Complete Removal.

4. Di terminal, sila taipkan : sudo apt-get autoremove && sudo apt-get autoclean
Kemudian, taipkan sudo apt-get --purge bcmwl-kernel-source bcmwl-modalaliases
Ini untuk memastikan pakej itu dibuang sepenuhnya.

5. Sekarang, sila buka Software Sources dan pilih (tick) CDROM/DVD Ubuntu 9.10 Karmic Koala atau sekiranya saudara ada kabel ethernet network (RJ45), saudara sambungkan saja pada laptop tersebut; Ini lebih senang.
Kemudian taipkan    sudo apt-get update

6. Pasang semula driver tersebut dengan arahan   sudo apt-get install bcmwl-kernel-source bcmwl-modalaliases

7. Kemudian    sudo reboot
WAJIB RESTART.

8. Setelah itu, saudara boleh periksa sekiranya Network Manager sudah mengesan Access Point saudara. Jika belum, tunggu Jockey mengesan Broadcom sekali lagi (dalam beberapa minit) dan Klik ACTIVATE.

Selamat berjaya!