Upgrade ke Karmic, err... Lucid dah!!!

Salam sejahtera!

Ubuntu 9.10 atau nama manjanya Karmic Koala baru sahaja dikeluarkan. Seperti semua sedia maklum, Sang Koala ini adalah keluaran bukan Long Term Support (LTS), oleh itu, saya tidak mengharapkan apa-apa dari keluaran ini.

Saya tidak akan menulis reviu tentang apa yang terbaru dalam Karmic, sebab ia telah dilakukan dengan baik oleh saudara kita melayubuntu di blognya. Jika anda mahu membacanya sila klik sini.

Saya juga telah bersama Sang Koala ini dari Alpha 3 lagi sehingga semalam (25/11/2009). Walau bagaimana pun di akhirnya ada sesuatu yang saya rasakan 'tidak cukup' dengan Sang Koala ini. Saya rasakan Sang Koala ini teramat 'manja' dan gagal memenuhi kehendak hati saya.

Saya tidak nafikan ia amat cantik, menarik, dan lebih senang digunakan. Malahan masa boot saya yang dari 1 minit lebih telah pun disingkatkan kepada 34 saat sahaja. Namun hati saya masih menantikan 'sesuatu' yang lain dari keluaran Canonical ini. Sang Koala ini saya rasakan bagaikan tiada 'UMPHH!'.

Perasaan ini sama sahaja ketika saya mencuba Vista ketika awal keluarannya dulu. Bagaikan 'barang tak siap!'. Tapi seperti yang saya katakan, saya tidak mengharapkan apa-apa dari Karmic. Tapi lain halnya dengan Lucid Lynx atau Ubuntu 10.04 yang akan menjadi keluaran LTS nanti.

LTS bermaksud, kitaran pembangunan yang lebih panjang iaitu selama 2 tahun dan sokongan 3 tahun berbanding kitaran biasa selama 6 bulan. Ini memberikan masa untuk pembangun-pembangun bukan sahaja untuk menempel lubang-lubang pepijat malah mengilap dan memperkasakannya! Lihat saja Hardy (Ubuntu 8.04)!


Cerita semalam

Semalam, saya terserempak dengan satu post dalam ubuntuforums.org yang menyedarkan saya bahawa versi Pembangunan (Alpha) Lucid Lynx akan dikeluarkan tidak lama lagi. Debaran hati dan sifat ingin tahu saya sekali lagi memuncak dan dengan bacaan Bismillah saya buka terminal dan taip:

sudo sed -i 's/karmic/lucid/g' /etc/apt/sources.list && sudo aptitude update && sudo aptitude dist-upgrade
Arahan ini sebenarnya akan mengubah Karmic menjadi Lucid dalam beberapa jam! Perlu ingatkan kepada pembaca, JANGAN UPGRADE KOMPUTER ANDA sekiranya anda menggunakannya untuk kerja!!!  Lucid Alpha masih belum dikeluarkan dengan rasmi ketika saya menulis hari ini. Saya tidak bertanggungjawab sekiranya sistem anda haru-biru.

Apa yang saya harapkan dengan Lucid, saya akan menemui 'sesuatu' yang saya harapkan selama ini. Tapi masih terlalu awal untuk saya ceritakan di sini apa ada dalam Lucid. Saya sendiri pun belum terserempak dengan apa-apa yang 'berlainan' kecuali program 'Byobu window manager' yang dipasang Lucid. Tapi Byobu ini boleh dipasang terus dalam Karmic menerusi :
sudo apt-get install byobu
Apa-apa pun, saya akan nantikan peralihan Lucid sedikit demi sedikit dari Alpha ke Beta dan seterusnya ke versi Stabil. Semoga Lucid akan mempunyai 'x-factor' untuk menawan kembali hati saya.

Rujukan:

Daripada Wikipedia:

Canonical releases new versions of Ubuntu every six months and supports Ubuntu for eighteen months by providing security fixes, patches to critical bugs and minor updates to programs. LTS (Long Term Support) versions, which are released every two years,[8] are supported for three years on the desktop and five years for servers.[9] The current version of Ubuntu, 9.10 (Karmic Koala), was released on October 29, 2009.

Kelantan 1 Negeri Sembilan 3 - Piala Malaysia 2009

Aduhai... sakit hati betul tengok bola malam ni. Lebih-lebih lagi bila Kelantan kalah. Kalah tu satu hal, tapi corak permainan pasukan dan lakuan penyokong yang "tak sepatutnya ditunjukkan" juga melemaskan aku. Pemain-pemain macam ada saja yang tak kena malam ni. Dah lah macam tu, penyokong pula langsung takde semangat patriotik. Ada ke patut, ditinggalkan pemain-pemain tu disaat mereka perlukan sokongan dan laungan  "GOMO KELATE GOMO!". Tapi aku faham, mereka sangat kecewa.
Aku juga kecewa yang amat bila 'ngelihkan' gaya permainan pemain-pemain Kelantan yang main macam tak mahu menang! Referee pula, sikit-sikit nak tiup, sikit-sikit nak tiup! Kacau daun betul.

Tapi yang paling aku malu, ada lagi penyokong yang "darat". Masih nak baling botol-botol dan mercun time pemain N9 nak ambil tendangan sudut. Aduhaiii... penyokong, ada ke patut sampai habis terbakar kerusi-kerusi stadium yang tak berdosa tu! Ni dah kes vandalisme dah ni.

Tapi semua orang patut akui, kehadiran pasukan Kelantan telah berjaya menaikkan dan memeriahkan semula arena bolasepak negara. Betul tak? Bila kali terakhir kita dengar tentang tiket final tak cukup-cukup dijual? Bila kali terakhir kita dapat tengok 60k orang pakai baju berwarna sama ramai-ramai?

Dalam kekalahan pasukan Kelantan pun, ada juga hikmahnya. Bolasepak Malaysia memang mempunyai pengaruh yang kuat! Semalam 7+7 bas bergerak sama-sama dari Red Land ke Bukit Jalil. 7 bas dari puak biru dan 7 lagi puak hijau. Huh, boleh pula biru dan hijau ni jalan bersama bila pasal bola ya? Apa kata kalau sama-sama kukuhkan dan perkasakan agama sama-sama? Nak tak?


P/s: Peminat/penyokong bola yang memang fanatik (sampai sanggup bakar-membakar) ni kena bagi kaunseling ni.. Adeh...

MSC Malaysia Open Source Conference 2009


MSC Malaysia Open Source Conference 2009

Tarikh : 31 Mei hingga 3 Jun 2009
Masa : 9 Pagi hingga 5 Petang

Tempat :-

Berjaya Times Square Hotel & Convention Centre
Tingkat 14, Berjaya Time Square, Kuala Lumpur, Malaysia.

Laman web : http://www.mscmalaysia.my/osconf

MSC MALAYSIA Client Contact Centre (CLiC)
1-800-88-8338 (within Malaysia)
+603 8315 3000 Email : clic@mdec.com.my
Haa.. persidangan ni dah lepas?? Huh! Tak dapat juga saya nak menghadiri persidangan ini. Tapi tak apa lah, lain kali mungkin ada peluang lagi.

Apa-apa pun boleh baca mengenainya di cikgucyber. Klik sini.

Diari Ubuntu Diterbitkan!

Diari ICT dengan ini mengumumkan penerbitan berbentuk video tutorial untuk Sistem Operasi Ubuntu Karmic.

Untuk permulaan, video tutorial ini akan memaparkan tutorial pengenalan kepada Ubuntu, khas untuk mereka yang ingin berkenalan dengan ubuntu atau yang baru menggunakan Ubuntu.



Anda boleh melawat sendiri blog terbaru saya ini di http://linux-ubuntu-opensource.blogspot.com/.
 
Saya menanti komen dan cadangan daripada anda berkenaan blog video tutorial ini.