Popularkah Kelantan?

Scale is based on the average traffic of kelantan from Malaysia in the last 30 days.

sabah

2.40
kelantan

1.00
terengganu

1.48

Ini adalah perbandingan trend / carian rakyat Malaysia atas keyword "Kelantan" , "Sabah" dan "Terengganu" menggunakan Google Trends. (Klik untuk gambar yang lebih besar)

Kalau diperhatikan, keyword "Sabah" (line biru) merupakan keyword paling popular untuk 30 hari kebelakang ini dengan indeks bandingan 2.40 berbanding keyword "kelantan"(merah) dengan indeks bandingan hanya 1.00. Keyword "Terengganu"(oren) pula stabil sepanjang 30 hari ini mengatasi keyword "Kelantan". Untuk makluman, indeks ini adalah berdasarkan carian keyword utama "Kelantan".

Adakah pengguna di Malaysia terutamanya orang Kelantan sendiri tidak suka mencari mengenai negeri sendiri? Kenapa keyword " Sabah" terlalu tinggi? Apa sebenarnya yang berlaku? Adakah pengguna internet di Sabah lebih ramai daripada di Kelantan? Atau pengguna internet tidak minat nak mengetahui fasal Kelantan?

Tak puas hati? Nak tengok graf perbandingan sepanjang tahun 2008 ini?

based on the average traffic of kelantan from Malaysia last 12 months.
sabah

2.38
kelantan

1.00
terengganu

1.36
Kalau diperhatikan kepada gambarajah di atas. Ini bermakna "Sabah" mempunyai peminat palng tinggi sepanjang tahun dan keputusan ini tidak berubah semenjak 2007 lagi.

Di mana para blogger kelantan? Apa kata kita popularkan perkataan Kelantan sebagai keyword?