10 Tip menggunakan Google Image Search

Tadi saya melihat seorang rakan di sekolah menggunakan Google Image Search untuk mencari gambar yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam koleksi gambar keretanya. Sebenarnya Google Image Search boleh digunakan untuk pelbagai tujuan.

Di sini saya akan senaraikan 10 tip yang biasa saya gunakan.

1. Jika kita nak tahu jantina seseorang (* sekiranya namanya tak membantu *) kita boleh search namanya. Cuba taip " ai ling " di carian Google Image Search.

2. Jika kita tak tahu makna sesuatu perkataan, gambarnya mungkin boleh membantu. Cuba taip " karipap ".

3. Kaedah carian yang lebih berkesan untuk Flickr. Google gunakan makluamt daripada laman lain yang mempunyai tautan ke foto-foto Flickr.

4. Cari apa yang menarik berkenaan sesuatu laman, hanya dengan melihat gambar-gambarnya. Contohnya cuba taipkan: mindaict.blogspot.com

5. Cari wallpaper untuk desktop kita dengan menghadkan carian ke atas gambar bersaiz besar sahaja. Kita boleh gunakan aplikasi ini untuk membantu carian.

6. Cari gambar rawak, menggunakan nama fail biasa (standard) daripada kamera digital. Contohnya, cuba taip "dsc09876.jpg".

7. Cuba taip nama seorang pelukis terkenal. Contohnya cuba taip "da vinci". Semua hasil kerja da vinci akan dipaparkan.

8. Install extension firefox ini agar kita boleh lihat gambar sebenar apabila kita klik pada thumbnails dia. Ingat, ini untuk firefox sahaja.

9. Install skrip Greasemonkey ini. Ia akan menambah satu pilihan untuk carian berdasarkan jenis gambar. Sebagai contoh bila kita pilih jenis "face", ia akan cari gambar yang memaparkan wajah muka sahaja.

10. Mahu cari semua gambar tanpa ada batasan? Senang sahaja, klik pada "Moderate Safesearch is on" . Perlu di ingat, hasilnya mungkin tidak berapa senonoh.