|
'chol-leik' buah |
|
'chol-leik kerae' |
'Chol-leik' adalah satu juadah yang biasa ditemui di gerai-gerai dan di rumah-rumah keluarga melayu di Kelantan pada bulan puasa. Biasanya ia dihidangkan sebagai santapan ringan selepas menjalankan solat tarawih.
|
'chol-leik mallah' |
Istimewa colek ini kerana ramuannya boleh terdiri daripada ayam goreng,
peparu, perut lembu, udang, sotong, cucur, kerang dan sosej yang dicelup dengan
tepung sebelum digoreng dan dimakan bersama kuah pencicah. Namanya juga berbeza-beza seperti 'chol-leik' perut, 'chol-leik kerae' dan 'chol-leik mallah'.
Terdapat juga campuran buah-buahan yang dipotong kecil dan dimakan
bersama pencicah yang diperbuat daripada gula melaka (nissae) dan cili yang
dikenali sebagai 'chol-leik' buah.
Biasanya gerai-gerai berdekatan masjid dan di kampung-kampung mula menyajikan 'chol-leik' ini selepas solat tarawih iaitu antara pukul 10
malam hingga 1 pagi. Aktiviti makan 'chol-leik' ini juga telah dikenali ramai sebagai suatu aktiviti santai bersama rakan dan keluarga selepas menunaikan
solat tarawih.
|
'chol-leik perut' |
Post a Comment